Doorgaan naar artikel

‘Was het overal maar zo met (beperkte) medewerkers’

Een staatssecretaris die in een landelijke krant een Westlandse tuinder als voorbeeld opvoert. Hoera.

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark kreeg nog niet overal de handen op elkaar voor haar nieuwe maar financieel wat zuinige wetsvoorstel om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Daarom mocht ze het dinsdagochtend 17 april in Trouw in een opinieartikel nog eens proberen uit te leggen. Ze begon daarbij als volgt:

“Vorige maand was ik bij een tuindersbedrijf in het Westland. Ik kwam er blij verrast vandaan. Niet door de geur van lente die in de kassen hing. Het kwam door de werkgever. Hij kent al zijn mensen en toch wist hij niet wie er in zijn bedrijf officieel ‘een beperking’ hebben. Daar kwam hij pas achter toen hij zag voor wie hij allemaal subsidie krijgt. Deze werkgever ziet gewoon trotse medewerkers, niet meer en niet minder. Was het overal maar zo”, schrijft Van Ark.
Artikel gaat verder onder de foto

Staatssecretaris Tamara van Ark. - Foto: ANP

Staatssecretaris Tamara van Ark. – Foto: ANP

Gewone doorsnee komkommerteler?

Bij het artikel staat een ANP-foto van een komkommerkas in Maarssen. Dat bedrijf is het dus in elk geval niet, maar toch wordt de gedachte er een beetje door bepaald. Zou het een gewone doorsnee komkommerteler zijn?

Eén zoekopdracht verder blijkt echter dat de staatssecretaris op 29 maart bij Koppert Cress in Monster was. Die werkgever die niet helemaal helder op het netvlies had wie er nou met en wie zonder subsidie in zijn kas aan het werk was, dat was dus niemand meer en niemand minder dan Rob Baan.
Artikel gaat veder onder de video‘s

Rob Baan is ook druk genoeg

Dat verklaart wel wat. Een tuinder die dat van die subsidie niet precies weet, die doet kennelijk niet zelf de personeelsadministratie. Rob Baan heeft het natuurlijk ook druk genoeg met al zijn andere activiteiten. Onvermoeibaar vertegenwoordigt hij de (glas)tuinbouw. Door hoogwaardigheidsbekleders op zijn bedrijf te ontvangen (koningin Máxima, minister Carola Schouten, staatssecretaris Van Ark). Of door spreekbeurten over de tuinbouw te houden buiten de sector (wat langer geleden al eens TedX en laatst nog een hoorzitting in de Tweede Kamer).

Zijn kernboodschap heeft alles te maken met hoe lekker gezond het voor ons allemaal toch zou zijn als we meer groente en fruit zouden eten (Baan stond ook al aan de wieg van 24Kitchen en van Dutch Cuisine met verhouding groente- vlees = 80-20%). Maar ook voor goed werkgeverschap zat hij al eens in een komisch filmpje met mede-Westlanders Eric Moor, Shawn Harris en Marianne de Winter:

Helemaal niet zo uitzonderlijk

En dus ook medewerkers met een beperking. “Was het maar overal zo.” Mijn eigen ervaring is dat in de tuinbouw die medewerker met een beperking helemaal niet zo uitzonderlijk is. Ik kom al heel lang op bedrijven en liep daar al heel vaak aan tegen medewerkers die net even wat anders bewogen, klonken en oogden dan de gemiddelde medewerker. En dan zullen er ongetwijfeld ook veel medewerkers zijn geweest bij wie de arbeidshandicap niet zo op het oog al te constateren was of is.

De staatssecretaris heeft niet heel veel meer geld in portefeuille om meer werkgevers te verleiden iemand met een beperking in te huren. Maar wel probeert ze het zo te regelen dat het in elk geval administratief voor de werkgever nog een stukje overzichtelijker wordt. Daar kan geen tuinder tegen zijn.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin