Doorgaan naar artikel

Warmteterugwinning werkt in tomatenteelt

Het terugwinnen van warmte uit kaslucht brengt een fossielvrije tomatenteelt dichterbij.

Bij Delphy Improvement Centre loopt sinds 11 augustus het onderzoeksproject ’Totaalconcept fossielvrije teelt tomaat’, dat wordt gefinancierd door Kas als Energiebron. In dit project wordt gekeken naar verfijnde technieken voor de watergift (via een substraatsysteem met een klein volume houtwol), hybride belichting (SON-T, top-led en led-tussenbelichting) en naar de mogelijkheid om overtollige warmte en vooral overtollig vocht vanuit de kas terug te winnen ten behoeve van de verwarming.

Ontvochtigen

Om een belichte kas in de winter zo veel mogelijk gesloten te houden, moet flink worden ontvochtigd. Bij die ontvochtiging komt latente warmte beschikbaar voor de kasverwarming. De centrale componenten in het systeem zijn luchtbehandelingskasten langs de gevels, slurven voor de luchtverdeling onder de goten en een warmtepomp die koud water maakt voor de ontvochtiging en tegelijkertijd warmte voor de kasverwarming.

Het is daarbij zoeken naar de juiste balans tussen de investeringen in de ontvochtigingscapaciteit en de mate waarin het gasverbruik kan worden teruggedrongen.

Productie volgens prognose

Na 15 weken telen (plantdatum 11 augustus) komt meer dan de helft van de kasverwarming uit warmte die in de kas is geoogst. De ketel heeft tot nu toe slechts 2,8 kuub aardgas verbruikt. De verwachting is dat het uiteindelijk gasverbruik voor de ketel onder de 8 kuub per vierkante meter per jaar zal blijven. De productie loopt tot nu toe volgens prognose (15 kilo per vierkante meter Merlice geoogst).

Als de gewasgroei ook in de komende weken geen nadeel van het ontvochtigingssysteem ondervindt, kan worden gesteld dat terugwinning van latente warmte vanuit een (bijna) gesloten kas in de winter een bruikbare techniek is op weg naar een fossielvrije teelt.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin