‘Warmte en waardering van om het even welke prijs’

22-04 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Foto: Gerard Vlekke
Foto: Gerard Vlekke

Na corona is het groot prijzencircus der ondernemers weer losgebarsten. Je kunt er je schouders over ophalen, maar hartverwarmend is het ook.

Nico Goossens, slateler in Sint-Katelijne-Waver, gaat naar de finale van jonge ondernemer van het jaar van Vlaanderen. Hij werd deze week winnaar van zijn provincie, Antwerpen, en neemt het op 19 mei op tegen de winnaars van de vier andere Vlaamse provincies.

Voorzitter Michiel van Ginkel van Tuinbouwondernemersprijs zette gisteren René Gommersbach van Tomatoworld en Harry Schmeitz van Fruit Tech Campus in het zonnetje. - Foto: Gerard Vlekke

Voorzitter Michiel van Ginkel van Tuinbouwondernemersprijs zette gisteren René Gommersbach van Tomatoworld en Harry Schmeitz van Fruit Tech Campus in het zonnetje. – Foto: Gerard Vlekke

Het is natuurlijk altijd een hele eer. Zeker als je als tuinder het moet opnemen tegen flitsende bedrijven uit de meest uiteenlopende andere sectoren en dan toch maar mooi met de prijs gaat lopen. Nico Goossens is met familiebedrijf Goni gespecialiseerd in het telen van slasoorten, tuinkers en paksoi en dat gaat super-higtech en onwijs duurzaam en hij gaf daarmee in de provinciale finale het nakijken aan de jongemannen van een techniek-designbedrijf, dat (mooie) armbanden maakt voor contactloos betalen en van een marketingbedrijf, dat merken in de markt zet.

Wie heeft er nog géén prijs?

Soms vraag je je af wie er nog géén prijs heeft gewonnen. We loofden zelf eind maart de prijs Agrarisch Ondernemer uit. Gisteren berichtten we nog over de prijzen van de Stichting Tuinbouwondernemersprijs. Elke zichzelf respecterende beurs heeft zijn puntjepuntjepuntje innovation awards. En behalve provincies zijn er ook regio’s, steden en dorpen die hun eigen beste ondernemer van tweeduizendzoveel in het zonnetje zetten.

En had u al een lintje?

Je kunt jonge ondernemer van het jaar worden, zakenvrouw van het jaar, familiebedrijf van het jaar, start-up van het jaar …. Je kunt komende week ook zomaar ineens een lintje krijgen.

Hart maakt vreugdesprongetje

Ook al sta je dan op een ellenlange lijst van nog veel meer prijswinnaars en koninklijk onderscheiden landgenoten, de waardering die daaruit spreekt zal weinig mensen onberoerd laten. De winnaar zelf gaat uit zijn dak, maar ook zijn omgeving krijgt er een warm gevoel van. Dat groentebedrijf Wijnen gisteren drie sierteeltbedrijven achter zich liet, ja, daardoor maakte ook míjn groente-en-fruithart toch een klein vreugdesprongetje.

Voor Nico Goossens, ook al ken ik hem totaal niet, zal ik toch ook even duimen als hij op 19 mei als ‘simpele tuinder’ tussen vier andere jonge ondernemers de eer van de tuinbouw hoog mag houden.Beheer