Doorgaan naar artikel

Waken over eigenaarschap van teeltdata

Telers moeten zich goed bewust zijn van de voorwaarden in hun contracten met IT-bedrijven. “Regel het eigenaarschap van je data goed.”

Dat zegt Patrick Dankers, portfoliomanager van tuinbouwautomatiseerder Priva, in een webinar van Groenten & Fruit over veilig omgaan met teeltgegevens in de cloud.

De digitale revolutie heeft een grote opkomst laten zien van bedrijven die diensten gratis of zeer goedkoop aanbieden. In hun voorwaarden – waarop veel consumenten ongelezen ‘akkoord’ klikken – staat dat het eigenaarschap van door de gebruiker ingevoerde data deels of geheel bij de bedrijven ligt. Ook verkopen bedrijven data door aan derden.

Data is het nieuwe goud

Dankers: “Binnen Priva hebben we de policy dat de data van de klant zijn. Wij verkopen sowieso niks door aan derden.” Dat dat wel degelijk een verdienmodel kan zijn in de tuinbouw staat voor Vincent van Wingerden, technical architect data & AI van Microsoft Nederland, wel vast. Hij zat in het team dat de eerste Autonomous Greenhouse Challenge won. Vooral op basis van teeltdata die Wageningen UR aan de teams ter beschikking had gesteld, kon zijn team met weinig teeltervaring toch het referentieteam van komkommertelers verslaan.

Deelnemers aan de eerste Autonomous Greenhouse Challenge op WUR Bleiswijk. - Foto: Gerard Jan Vlekke

Deelnemers aan de eerste Autonomous Greenhouse Challenge op WUR Bleiswijk. – Foto: Gerard Jan Vlekke

Teeltdata om algoritmes te trainen

“Partijen die slimme algoritmes willen ontwikkelen om teeltprocessen beter te automatiseren en te sturen, hebben goede historische teeltgegevens nodig”, weet Van Wingerden. “Die zijn dus zeker geld waard. Die zou je als teler kunnen verkopen voor geld. Of in ruil voor het gebruik van dat algoritme, in de vorm dus van geautomatiseerde teeltintelligentie.”

Delftse en Wageningse start-ups

Van Wingerden noemt met name start-ups uit Wageningen of van TU Delft, die daarmee al volop in de weer zijn. Maar ook grotere IT-bedrijven en online platforms zijn steeds meer geïnteresseerd in de wereld van voedselproductie. “Wat ik telers wil meegeven: lees de voorwaarden goed”, zegt Patrick Dankers van Priva. “Besef goed met welke partijen je in zee gaat. Regel het eigenaarschap van je data op een manier die past bij jou als ondernemer.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin