Wageningen UR weer beste universiteit

15-11-2016 | Laatste update op 19-09 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Wageningen UR is net als afgelopen jaren in de Keuzegids Universiteiten 2017 gekozen als beste universiteit in Nederland.

Twaalf van de 20 bachelor-opleidingen in Wageningen mogen zich volgens de gezaghebbende gids ’topopleiding’ noemen.

De beoordeling stoelt op studieresultaten en een enquête onder deskundigen en studenten.

Lof voor combinatie van toponderwijs en hoogwaardig onderzoek

De Keuzegids roemt de combinatie van toponderwijs en hoogwaardig onderzoek in Wageningen succesvol. Veel andere universiteiten scoren specifiek goed op 1 van de 2.

Volgens de Times Higher Education-ranglijst is Wageningen UR wat onderzoek betreft nummer 3 in Nederland. Het onderwijs is volgens de Keuzegids ook ‘kleinschalig, intensief, uitdagend en praktisch’. Na Wageningen scoren de Open Universiteit en TU Eindhoven het best.

Bachelor-opleiding Plantenwetenschappen op 1

Binnen Wageningen UR scoren de bacheloropleidingen Plantenwetenschappen (96), Internationaal Land- en Waterbeheer (90) en Bos- en Natuurbeheer, Levensmiddelentechnologie en Voeding en Gezondheid (88) het hoogst. Het laagst scoort de studie toerisme. Kritiekpunten zijn het lage percentage vrouwelijke hoogleraren en de matige bereikbaarheid met openbaar vervoer. Wageningen heeft geen eigen treinstation.

In 2020 ‘minimaal 25% van Wageningse hoogleraren vrouw’

Arthur Mol, rector Magnificus van Wageningen UR, is tevreden. “Zowel experts als studenten geven aan het onderwijs in Wageningen van hoog niveau te vinden. Ook wetenschappelijk hoort Wageningen tot de top in diverse vakgebieden. Dat weten ook steeds meer studiekiezers uit een groot aantal landen”, aldus Mol, wijzend op de vele buitenlandse studenten.

Mol heeft met minister Jette Bussemaker (Onderwijs) afgesproken dat in 2020 minimaal 25% van de hoogleraren in Wageningen vrouw is.

Cees Bron
Jan Cees Bron redacteur ondernemen
Meer over


Beheer