Doorgaan naar artikel

‘Wachten tot we spruitkool kunnen planten’

In Woubrugge is de grond te nat om te planten. In de nacht van 23 op 24 april viel er weer 30 mm en spruitkoolteler René Peters loopt verder achter in het schema.

“We hebben nu 8 hectare in de grond zitten. Normaal gaan we 1 april van start en zit de helft van onze in totaal 60 hectare er al in. Het is te koud en te nat”, geeft hij aan rond 24 april. Het personeel staat bij Peters in de wachtstand; de kiepers en de schuurdeuren zijn al geverfd. “Het is beroerd, maar de natuur haalt het wel weer in. Alleen komt dan straks alles tegelijk”, reageert een gelaten Peters.

Teeltmaatregelen

Peters teelt in totaal acht rassen, waarvan Abacus met 20 hectare het grootste ras is. Vóór het planten is het land geploegd, dat gebeurt traditioneel op zo’n 25 centimeter diepte. “De verhuurder van de grond is hiervoor verantwoordelijk, maar we doen het wel in overleg. Verder dien ik eerst de vloeibare meststof toe. Frezen en planten doen we in één werkgang.”

Bemesting op bodemanalyse

De bemesting van hoofdelementen is op basis van een bodemanalyse. “Stikstof geven we gemiddeld 230 kg per hectare. Wat ze in Den Haag bedenken moeten zij weten. Spruitkool moet goed groeien om gezond te blijven.” Peters plaatst knalapparaten om de duiven van zijn percelen weg te houden.

Auteur Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

René Peters

Spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin