‘Waarom ook 2021 een topjaar wordt’

31-12-2020 | Laatste update op 13-09 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Groente kopen 'bij de boer', zoals bij deze pompoenkweker in Brabant,  deed het in 2020 ook geweldig. - Foto: Dolph Cantrijn/ANP
Groente kopen 'bij de boer', zoals bij deze pompoenkweker in Brabant, deed het in 2020 ook geweldig. - Foto: Dolph Cantrijn/ANP

2020 was een prima tuinbouwjaar. En ook voor 2021 staan de seinen op groen. Blijkt ook al uit een lijstje van Jumbo.

In het kader van eindejaar maken we lijstjes. En met ‘we’ bedoel ik dan niet alleen de journalisten die zich wanhopig afvragen hoe ze tijdens de kerstvakantie hun lege tekstkolommen moeten vullen. Ook Jumbo bestookte me vanmorgen met een lijstje: hun meest bekeken recepten.

Aangezien er verder weinig bijzonders in de mijn mailbox stond te wachten, klikte ik er maar eens op en warempel, toch een optimistisch stemmend inzichtje. Op 1 en 2 kipgerechten, maar op 3, 4 en 5 was het groente wat de klok sloeg.

Van pompoensoep tot auberginelasagna

Hou u vast: op 3 de pompoensoep van de Jumbo. Met behalve een pompoen ook ui en knoflook. Op 4 de gevulde paprika met couscous. Met behalve paprika ook ui, een zak fijne roerbakmixgroente en en vegetarische kipstukjes. En op 5 de auberginelasagna. Met behalve aubergine ook tomaat, basilicum, knoflook en – ja alweer – ui.

Voor het thuiskoken was 2020 een topjaar. Daar kan Jumbo, net als AH, Picnic, Hello Fresh en al die andere grote groenteverkopers van meepraten. En ook de meeste tuinders, mits niet geheel of voornamelijk van klanten in de horeca afhankelijk, hadden over teelt noch afzet veel reden tot klagen.

Voornemens, VN en The Aubergenius

En voor 2021 is er bovendien weinig aanleiding om te vermoeden dat het structureel de verkeerde kant op gaat. Gezondheid blijft nog wel eventjes alle nieuws beheersen en gezonder eten was toch altijd al het goede voornemen nummer 1. Tel daarbij op dat de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN 2021 tot Jaar van Groente en Fruit hebben gebombardeerd én dat Dirk ‘The Aubergenius’ van Duijvenbode tot de laatste 8 van het WK Darts is doorgedrongen en besluit een hilarisch interview na afloop weer met een onweerstaanbare reclamespot voor het eten van aubergines… en we kunnen er niet omheen: gelukkig nieuwjaar!

Meer over


Beheer