Waarom geen paprika’s uit IJsselmuiden?

28-04-2016 | |
Altijd weer die asperges, koninklijke groente, gekookt door topkok Johnnie Boer en uitgedeeld door Prins Maurits aan de gewone Zwollenaar.</p> <p>foto: ANP
Altijd weer die asperges, koninklijke groente, gekookt door topkok Johnnie Boer en uitgedeeld door Prins Maurits aan de gewone Zwollenaar.

foto: ANP

De asperge ligt promotioneel toch al aan de voorspeen. Komt dat Witte Goud zelfs op Koningsdag in Zwolle weer vol in de schijnwerpers.

Bij het bekijken gisteravond van de samenvatting van Koningsdag met Willem en Maxima en de drie A’tjes in Zwolle zag ik ineens allemaal groentekistjes van een oude (oranje) vrachtwagen vallen. Wham, ik was dertig jaar terug in de tijd. Toen in de Westlandsche Courant nog geregeld foto’s geplaatst werden van omgekieperde aanhangers, met tuinders ernaast die nog zoveel mogelijk tomaten terug in de chaotisch over de weg verspreide probeerden te krijgen.

Veilingkistjes van KZIJ

En warempel, het wáren veilingkistjes. Althans, ik ontwaarde het woordje VEILING erop. Het leken me geen authentieke veilingkistjes, want daar waren ze te licht voor. Ik zag ook geen vermelding van de afkorting KZIJ, wat in Zwolle logisch zou zijn.

Ik vermoedde heel even wel symbolische bedoelingen: de teloorgang van het tuinbouwverleden met houten kistjes en veilingklokken. Maar zo ver hadden de organisatoren van dit Zwolse spektakel misschien toch wel niet doorgedacht.

Entree topkok Johnnie Boer

Het was ze te doen om een pakkende entree van driesterrenchef Johnnie Boer van Zwols toprestaurant De Librije. Die mocht voor alle hoge gasten en andere mazzelaars aspergesoep koken. Gemaakt van de asperges uit Raalte en omgeving, las Astrid Kersseboom braaf van haar blaadje.

De aspergetelers van het Sallandse zand ook weer blij. Heel Nederland weet heel eventjes dat die lekkere asperges  van eigen bodem niet alleen maar uit Limburg of Brabant hoeven te komen. Hadden dat nou niet een keer de paprika’s uit IJsselmuiden kunnen zijn? Altijd maar die asperges op de voorgrond. Ik gun het ze wel, hoor. Maar een iets gelijkmatiger veredeling van de promotionele koek, dat zou toch moeten kunnen.

Oranje paprika’s

Oránje paprika’s desnoods. Of zouden de glastuinders uit de Koekoekspolder die inderdaad in de strijd hebben geworpen? En lag dat er toen volgens het Zwolse Oranjecomité dan toch weer net iets té dik op? Productpromotie, dat luistert nauw.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer