Doorgaan naar artikel

‘Waardering en schaarste’

Als de tuinbouw in het nieuws komt, is dat zelden vanwege haar kernactiviteit. Het gaat over de energieprijzen, kassen die instorten onder sneeuwlast, arbeid, middelen … Door te veel aandacht voor de periferie, wordt het zicht op de kernactiviteit van de tuinbouw uit het oog verloren.

Dit heeft een groot risico in zich. Het produceren van voedsel wordt daarmee te veel gezien als een vanzelfsprekendheid, met de gedachte van ‘ons voedsel is er toch altijd voldoende en op tijd’.

Tekort in winkelschappen

Dat is niet het geval. Een voorbeeld: afgelopen week was bij de lokale supermarkt geen rucola beschikbaar. ‘Vanwege het slechte weer in Italië kunnen wij u helaas geen rucola aanbieden’, werd gemeld. Dit geeft aan hoe kwetsbaar we zijn bij het produceren van voedsel. Er kan zomaar een tekort in de winkelschappen ontstaan.

Alle bijzaken in de tuinbouw moeten minder op de voorgrond staan in de maatschappelijke discussies

Breed communiceren

Laten we daarom één goed voornemen hebben voor 2022. Ons richten op het produceren van gezond voedsel en hierover ook breed communiceren. Bij het begin van corona ontstond er een run op toiletpapier, veel mensen dachten dat er een tekort aan toiletpapier zou ontstaan, paniek.

Run op voedsel

Wellicht is het een idee dat wanneer een leeg schap in een supermarkt ontstaat, dit breed te communiceren, zodat er een run op voedsel zal ontstaan. Zo beseft iedereen weer dat voedselproductie meer waardering en aandacht verdient en alle bijzaken in de tuinbouw minder op de voorgrond moeten staan in de maatschappelijke discussies.

Allen een voedselrijk en gezegend 2022 gewenst met uw mooie werk in een essentiële sector.

Share this

Afbeelding
Jacco van der Wekken

directeur Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin