Doorgaan naar artikel

‘Waardebepaling bij uitkoop kas moet anders’

Foto: Onno Natzijl

Foto: Onno Natzijl

Het gerechtshof Den Haag oordeelt dat de gemeente Westland een andere taxatielijn moest volgen bij onteigening van een kwekerij in 2011.

Westland moet ruim € 1 miljoen uitkeren aan schadeloosstelling aan een kweker, bovenop het voorschot van € 4 miljoen dat al is uitgekeerd. Dat is inclusief een rentevergoeding. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof. De totale schadeloosstelling is volgens het hof iets hoger dan het bedrag dat deskundigen hadden berekend (€ 4,6 miljoen).

Waardebepaling

In de rechtszaak stond onder meer de wijze van waardebepaling ter discussie voor dit specifieke (goed draaiende) bedrijf met opvolging. Met de uitspraak heeft het hof de wijze van waardebepaling van de gemeente, de inkomstenmethode, verworpen. De waardebepaling van de deskundigen leidden tot een hogere waarde. Deze schadeloosstelling moet volgens deskundigen worden bepaald op basis van aankoop en aanpassing van een nieuw bedrijfsobject.

Ook wijst het hof de stelling van de gemeente af dat de teelt van potplanten niet meer investeringen vergt dan andere teelten.

Westland deels in gelijk gesteld

Wel is de gemeente Westland deels in het gelijk gesteld op het punt waarop specificieke aanpassingen aan het bedrijf moeten worden beoordeeld. Daarbij gaat het hof ook uit van de specifieke marktomstandigheden van maart 2011, met een crisis in de verkoop van glastuinbouwbedrijven.

Gevolgen

De besluiten van het hof leiden tot een hogere schadeloosstelling. De uitspraak kan gevolgen hebben voor onteigeningen in de toekomst. Na de zomer wordt duidelijk of de gemeente meer procedures moet voorbereiden voor uitbreiding van bedrijvenpark Honderdland.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin