Doorgaan naar artikel

Waarde van goed personeel

Foto: Bert Jansen premium

Foto: Bert Jansen

De Arbeidsinspectie en vakbond FNV adviseren om geen of minder arbeidsmigranten toe te laten. Dit omdat ze vaak worden uitgebuit, slechte huisvesting schering en inslag zijn en niemand ze in hun achtertuin of als buur wil hebben.

Ook is er sprake van ‘knokploegen’ die langskomen als het huis niet schoon is en de afwas niet gedaan. Staat er nog een vuil kopje op het aanrecht, dan word je gekort op je loon, las ik op nu.nl.

Geen goede zaak

Of dat waar is, laat ik in het midden. Maar het lijkt me voor de sector sowieso geen goede zaak dat dit soort berichten weer naar buiten komen en in verband worden gebracht met het plukken van tomaten en het steken van asperges. Wat ik ook niet begrijp, is dat consumenten maar geen verband lijken te willen leggen tussen hoe goedkoop de groente in de winkel moet liggen en hoe goedkoop arbeid dan ook moet zijn en hoe duurkoop dat voor ons allemaal is.

Ik kan ook dit jaar weer rekenen op 8 oproepkrachten. Geen vrijwilligers, ik moet iets kunnen eisen als prestatie voor het loon dat ze krijgen

Ieder jaar komen weer mensen aanwaaien

Met al die negatieve publiciteit blijft het wonderlijk dat er toch elk jaar weer mensen komen aanwaaien met de vraag of ze bij mij mogen werken. Ze komen uit de buurt, hebben gehoord van, zoeken een vakantiebaantje of willen stage lopen.

Dit jaar twee fanatieke dames, vorig jaar twee stoere kerels… aan het eind van het seizoen zie ik wel of ze volgend jaar weer terug willen komen. Gelukkig zitten er trouwe krachten bij. Sommige vanaf hun veertiende, al 7 jaar. Ik kan ook dit jaar weer rekenen op 8 oproepkrachten. Geen vrijwilligers, ik moet iets kunnen eisen als prestatie voor het loon dat ze krijgen. Dan kan ik letterlijk en figuurlijk rekenen op de kwaliteit en kwantiteit van hun oogstwerk. Want als het te langzaam gaat of de kwaliteit van het geoogste product onder de maat is, dan kloppen mijn kosten-batensommetjes niet meer.

Bekijk meer

Delen

David Luyendijk
David Luyendijk

Biologisch groenteteler in Roelofarendsveen (Z.-H.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin