Doorgaan naar artikel

Waarde landbouwgrond stabiel

De waarde van landbouwgrond bleef in de afgelopen maand stabiel op bijna €55.500 per hectare. Dit blijkt uit maandcijfers van het Kadaster.

Bouwland werd in de afgelopen drie maanden wel goedkoper. In januari dit jaar noteerde het Kadaster een gemiddelde prijs van bijna €68.000 per hectare akkerland. In maart kwamen bij het zelfstandig bestuursorgaan koopaktes binnen met een gemiddelde waarde van ruim €58.000 per hectare bouwland. De prijs voor een hectare grasland schommelde in de eerste drie maanden van dit jaar tussen de €51.500 en €53.000.

Grondprijs in Amerika daalt

Terwijl landbouwgrond in Nederland ondanks de economische crisis zijn waarde heeft behouden en zelfs duurder werd, daalt de grondprijs in Amerika. Dit blijkt uit de maandelijkse grondprijsmonitor van Creighton University. Ondanks een licht herstel van de prijzen van landbouwproducten daalt de gemiddelde grondprijs in Amerika voor de zeventiende opeenvolgende maand. Volgens Ernie Goss, hoofd van de afdeling regionale economie van de universiteit, daalt de grondprijs vooral door de zeer zwakke vraag naar koopgrond. Ook de sterke dollar belemmert volgens Goss de plattelandseconomie.

De grootste daling van de grondprijs is volgens de universiteit te zien in de staat Missouri. In Nebraska, Kansas en Illinois steeg de waarde van  landbouwgrond wel.

Huurprijzen VS stijgen wel

Opmerkelijk is dat de huurprijzen voor landbouwgrond in de Verenigde Staten gemiddeld wel stijgen. Bankiers die door de universiteit werden ondervraagd zeiden dat voor een hectare landbouwgrond in januari bijna €500 werd betaald. Nu ligt de huurprijs volgens dezelfde bankiers op zo’n €525 per hectare per jaar, zelfs voor kwalitatief mindere percelen zou er belangstelling zijn.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin