Doorgaan naar artikel

‘Waar blijven bijdragen overheid en ngo‘s?’

Foto: Wouter van Teeffelen

Foto: Wouter van Teeffelen

NFO-voorzitter Gerard van den Anker ziet door de somberte in de sector heen ook een hoopvolle groei bij zijn eigen organisatie.

Van den Anker gaf op de NFO Kennisdag in Tiel gisteren, 29 november, een overzicht van zijn eerste maanden als voorzitter. Geruggensteund door de uitslag van 92% vóór op de Stelling van de Dag in De Telegraaf over wel of niet trots op de boeren, straalde de voorzitter zelf ook trots uit. Ook al omschreef hij zijn eerste 100 dagen ‘in een achtbaan terecht gekomen’.

Donkere wolken boven fruitteelt

Het ondernemerschap en betrokkenheid van de fruittelers heeft Van den Anker als stimulerend ervaren. Maar hij stelde ook vast dat er donkere wolken boven de sector hangen, die niet zo maar overwaaien. De hete en droge zomer drukte de voorzitter gelijk op de feiten van een klimaatsverandering en zijn grote gevolgen voor de fruitteelt. Landbouwminister Carola Schouten sloeg met haar visie op kringlooplandbouw daarna een duidelijk piketpaaltje richting toekomst, ook voor de fruittelers.

€ 60 miljoen voor kringlooplandbouw

Waar de oud-wethouder Van den Anker gelijk tegenover zette dat je zonder budget geen beleid kunt uitvoeren: reden voor NFO om samen met andere agrarische sectororganisaties € 60 miljoen voor kringlooplandbouw in de voorjaarsnota te bepleiten.

Ook graag bijdrage Postcodeloterij

En niet alleen de overheid moet bijdragen. Voor zaken als meer biodiversiteit stelde Van den Anker openlijk de vraag waarom een Postcodeloterij diverse groene organisaties met miljoenen ondersteunt en niet een deel van dit geld direct aan groene projecten in de landbouw besteedt.

Ledenaanwas om inzet middelendossier

Een bui die zeker niet snel over zal gaan, is de continue druk op het middelenpakket. Van den Anker merkt dat aardbeientelers nu overwegen om lid van de NFO worden, vanwege de goede inzet op dit dossier. Het ledenaantal van NFO neemt weer toe, mede door die aanwas in het zachtfruit.

Delen

Image
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin