Waakhond VS: bestrijdingsmiddel glyfosaat veilig

31-01-2020 | Laatste update op 01-11 | |
Middelen met glyfosaat. Volgens EPA veilig voor mensen. - Foto: Reuters
Middelen met glyfosaat. Volgens EPA veilig voor mensen. - Foto: Reuters

De Amerikaanse toezichthouder Environmental Protection Agency (EPA) heeft het bestrijdingsmiddel glyfosaat veilig verklaard voor mensen.

Het hoofdbestanddeel van het omstreden middel Roundup van Bayer kreeg eerder al steun van de milieudienst. In april bepaalde de EPA al dat het middel niet kankerverwekkend is. Nu aan het einde van het officiële onderzoek bevestigt EPA dat de stof niet kankerverwekkend is, mits aan de gebruiksvoorschriften wordt voldaan.

Aanklachten

Beleggers reageerden verheugd op de beslissing van de EPA en zetten het aandeel Bayer in Frankfurt 1,4% hoger. De Duitse chemiereus heeft aan Roundup, dat het in handen kreeg toen het zijn Amerikaanse branchegenoot Monsanto overnam, een hoofdpijndossier. Het bedrijf is door tienduizenden gebruikers van Roundup aangeklaagd die zeggen kanker te hebben gekregen van het middel.

Bayer verloor tot nu toe 3 rechtszaken en is tegen die uitspraken in beroep gegaan. Bovendien praat het chemiebedrijf over een schikking om van alle aanklachten af te kunnen komen. Dat zou Bayer volgens analisten en ingewijden rond de 10 miljard dollar kunnen kosten.

Nauwe banden

De uitspraak van EPA overtuigt tegenstanders van het middel in de Verenigde Staten niet. Volgens persbureau Reuters wijst het Center for Biological Diversity op de nauwe banden van de overheid met de industrie. De conclusies van de wereldgezondheidsorganisatie WHO over de mogelijke kankerverwekkende werking staan voor dit centrum nog overeind.

Lees ook: Ctgb perkt toepassingen glyfosaat-middelen in

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer