Doorgaan naar artikel

VVD: supermarkt aan schandpaal door NVWA’

Image

De VVD heeft kritiek op de voedselautoriteit NVWA die bouwt aan een stoplichtsysteem voor hygiëne bij supermarkten. Volgens de VVD dreigt de NVWA daarmee supermarkten ten onrechte aan de schandpaal te slaan.

De NVWA kijkt bij zo’n controle naar hygiëne, maar neemt ook de in- en verkoop of presentatie in de winkel onder de loep. “De NVWA controleert één winkel van een bepaalde keten. Stel dat deze winkel de kleur rood of oranje krijgt omdat hij zijn zaken niet op orde heeft. Het systeem is zo ingericht dat dan gelijk alle winkels van die keten diezelfde kleurcode toebedeeld krijgen, terwijl deze niet gecontroleerd zijn en er dus ook niet bepaald kan worden of zij wel of niet voldoen aan de regels. Dit kan niet de bedoeling zijn”, zei Helma Lodders van de VVD in een kamerdebat over de NVWA.

De NVWA publiceerde eind 2012 een overzicht van het stoplichtsysteem voor supermarkten. Hieruit bleek dat bij 6 supermarktketens de waardering van groen naar oranje ging. Die verslechtering betekent dat ze onder normaal toezicht vallen. Groen betekent dat de NVWA de keten niet intensief onderzoekt.

Zo is de keten Bas van der Heijden van oranje naar groen gegaan in het stoplichtsysteem. De keten lijkt dat vooral te danken aan een mindere score op de presentatie/verkoop in de winkel, want de NVWA maakt ook de scores bekend van de ketens. Uit dit onderzoek blijkt dat de NVWA 17 winkels van Bas van der Heijden onderzocht.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin