Doorgaan naar artikel

VVD: LED-subsidie knelt voor tomatenteler

Tomatenteelt met LED. - Foto: Gerard Boonekamp

Tomatenteelt met LED. - Foto: Gerard Boonekamp

De subsidievoorwaarden van de regeling Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) zijn onaantrekkelijk voor tomatentelers.

Dat stelt VVD-Tweede Kamerlid Peter Valstar in schriftelijke vragen aan de minister van Landbouw Piet Adema. “Waarom wordt voor de teelt van bijvoorbeeld tomaten met een maximum vermogen van 88 watt per vierkante meter gerekend terwijl telers gewend zijn te telen met 100 watt per vierkant meter?” De subsidie-eis leidt tot een beperking van de maximale productiecapaciteit van een kas, waardoor telers afzien van de overstap naar LED, vreest Valstar. Daarmee blijft de kans op een energiebesparing van 40% onbenut als telers vasthouden aan hun SON-T belichting.

Tweede subsidiemogelijkheid

Naast de EG-regeling kunnen telers bij belichtingsinvesteringen ook kiezen voor de route Europese subsidie in het GMO-programma. Het programma gaat verder onder de naam sectorale interventies, maar de nieuwe Nederlandse uitwerking staat een verhoogd percentage steun toe als veel milieu-investeringen gedaan worden. Of hier dezelfde beperking voor capaciteit in staat, is niet bekend. Het was al bekend dat de EG-regeling vooral een sierteeltregeling is, omdat deze kwekers wel met de bepaling uit de voeten kunnen voor LED.

Valstar vraagt de minister van Landbouw te kijken naar mogelijkheden van versoepeling van de subsidie-eisen voor LED in de EG-regeling.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin