Doorgaan naar artikel

VVD: huurder boerenschuur laten checken

Wietkwekerij. - Foto: ANP

Wietkwekerij. - Foto: ANP

Boeren en tuinders die schuren verhuren, moeten kunnen checken of huurders bonafide zijn.

Als het aan de VVD in de Tweede Kamer ligt, kunnen boeren en tuinders die leegstaande gebouwen verhuren bij hun gemeente nagaan of de huurders bonafide zijn. In Kamervragen aan de ministers van Justitie en Veiligheid (Ferdinand Grapperhaus) en Rechtsbescherming (Sander Dekker) vragen de Kamerleden Arno Rutte en Foort van Oosten (Beiden VVD) of het kabinet een rol kan spelen bij het uitrollen van een project dat al in een aantal Brabantse gemeenten wordt uitgevoerd.

Agrarische gebouwen voor wietkwekerijen en drugslabs

In de gemeenten Heusden, Meijerijstad, Boxtel, Sint-Michielsgestel, Haaren en Vught is een systeem opgezet waarbij verhuurders via hun gemeente nagaan of aspirant-huurders mogelijk criminele antecedenten hebben. Daarbij werken, gemeenten, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, woningcorporaties en politie samen. Aanleiding is het geconstateerde criminele gebruik van agrarische gebouwen, onder andere voor wietkwekerijen en drugslabs.

Van Oosten heeft tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid al gesuggereerd om burgers en bedrijven de mogelijkheid te geven de antecedenten van aspirant-huurders te checken.

Stoplichtmodel

Van Oosten bepleit een zogenoemd stoplichtmodel, waarbij de burger niet inhoudelijk wordt geïnformeerd, maar wel met een rood, groen of oranje signaal een indicatie krijgt of het veilig is met de potentiële huurder in zee te gaan. “Als die persoon een crimineel is, dan heeft de eigenaar er niets aan, de gemeente heeft er niets aan, de wijkagent heeft er niets aan, en met name de kinderen die opgroeien in de wijk hebben er helemaal niets aan. Dat moeten we toch gewoon gaan regelen?”, aldus Van Oosten.

Wet Bibob

Minister Dekker antwoordde bij de behandeling van de begroting dat het wel wat voeten in de aarde heeft om particulieren of bedrijven dezelfde middelen te geven als overheden, die nu via de wet Bibob de antecedenten kan nagaan van een aanvrager van een vergunning of van een bedrijf waarmee de overheid wil samenwerken. Desalniettemin noemde Dekker het een ‘interessante gedachte’, waarvan hij de effectiviteit en de wenselijkheid wilde onderzoeken. Van Oosten en Rutte vragen de ministers welke stappen ze inmiddels hebben gezet om zo’n stoplichtsysteem op te zetten.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin