Doorgaan naar artikel

VVD: geen landbouwgeld naar maatschappelijke hobby’s

Er moet geen landbouwgeld naar maatschappelijk hobby’s als ontwikkelingssamenwerking of een blotevoetenpad. Het nieuwe Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) moet gericht zijn op productieverhoging, nu de uitdaging om de wereld te voeden steeds groter wordt.

Dat zei VVD-Kamerlid Helma Lodders in reactie op het discussiestuk van staatssecretaris Martijn van Dam over het nieuwe GLB na 2020. Lodders wil niet dat er landbouwgeld gaat naar klimaatmaatregelen, maar dat het beleid gericht moet zijn op productieverhoging. De Nederlandse efficiënte productie zou daarbij een goede voorbeeldfunctie kunnen vervullen, vindt Lodders.

CDA: voedsel ook van maatschappelijk belang

Ook CDA’er Jaco Geurts is kritisch. “U wilt het budget vooral richten op maatschappelijke taken. Alsof productie van voedsel niet van maatschappelijk belang is”, zei hij tegen Van Dam. Geurts wil in het nieuwe GLB onder andere een vangnet voor de landbouw in het geval van crisissituaties. “De landbouw is door de afhankelijkheid van het weer en de gevoeligheid voor plagen geen gewone economische sector”, vindt hij.

PvdA: meer aandacht voor vergroening

Henk Leenders (PvdA) vindt het juist goed dat Van Dam in zet op innovatie en verduurzaming. Hij wil ook meer aandacht voor vergroening. “De vergroening is in mijn ogen pas geslaagd als de landbouw geen negatief effect meer heeft op de biodiversiteit”, aldus Leenders. Hij vindt dat de koplopers moeten worden beloond en de achterblijvers moeten worden gestimuleerd. “En dan niet met een zak geld”, vindt hij.

GroenLinks: verbeteren machtspositie

Rik Grashoff (GroenLinks) wil dat het GLB veel explicieter wordt ingezet voor het verbeteren van de machtspositie van de primaire sector.

PvdD: diervriendelijke landbouw

Frank Wassenberg (PvdD) vindt dat het GLB moet worden ingezet om te komen tot een ecologische, diervriendelijke landbouw.

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin