Doorgaan naar artikel

‘Paprika’s knap grover’

Afbeelding

De laatste weken heeft het paprikagewas bij Patrick van der Voort in Honselersdijk aardig regelmatig zetting gekregen.

“Het staat mooi generatief in balans. Het ziet er veelbelovend uit. We hebben een maand geleden een periode gehad dat het allemaal wat moeizamer ging, maar daarna ging het goed. Bij sommige collega’s zag je na die moeilijke periode ineens weer heel veel zetting, maar bij ons kwam die gelukkig vrij regelmatig op gang. Het gaat nu allemaal heel geleidelijk en rustig. We zijn heel tevreden.”

De prijsvorming is ook weer aangetrokken na het ontzettend slechte voorjaar. “Al zul je dat ontstane grote gat niet zomaar meer dicht gaan lopen.”

Grove vruchten

Van der Voort merkt dat de vruchten nu knap grover zijn dan voorgaande jaren in deze periode. “Ik teelt met Artega een wat fijner ras. Die grofheid is dus wat lastig voor onze afzetmarkt. Maar het heeft ook weer zijn voordelen. Je snijdt meer productie en het is lekker voor de arbeidsnormen bij het oogsten.” De geoogste kwaliteit is prima. “Dat is echt fantastisch. Niets op aan te merken.”

Groeikracht

Van de soms felle zonnige dagen heeft het gewas geen last. “Artega is een ras dat altijd veel kracht heeft. Die kan hoge temperaturen makkelijker verdragen. Ik kan hoge etmaaltemperaturen van rond de 23 graden draaien. Daar gaat het gewas alleen maar beter van groeien. Het schermdoek gedeeltelijk dicht trekken tegen felle instraling is echt niet nodig.”

Na een voornacht van 18 graden Celsius tot 01.00 uur stijgt de temperatuur weer heel geleidelijk naar 21 graden, wat bij zonop wordt bereikt. In de ochtend begint het luchten op 21 graden Celsius, wat aan het eind van de middag oploopt naar 26 graden.

Feltiella van buiten

Plagen blijven goed onder controle. “Spint kom je wel heel regelmatig tegen, maar met de roofmijten is die goed te beheersen. Spontaan komen we ook wat Feltiella van buiten tegen.” Rupsen zijn een beetje in opkomst, zodat hij verwacht dat daar binnenkort wel een keer tegen ingegrepen zal moeten worden.

Beheer
WP Admin