Doorgaan naar artikel

‘Vrouwenvoetbal’

We moeten minder afhankelijk worden van gewasopbrengsten.

De laatste weken stond Nederland op z’n kop door het grote succes van onze voetbaldames. Zelf heb ik er weinig van gezien, slechts een enkel stukje van een wedstrijd en af en toe de nabeschouwing. Allemaal mensen die precies weten hoe de speelsters het hadden moeten doen. Bijna iedere Nederlander heeft ineens verstand van deze sport en weet alsof ’ie zelf bondscoach is waarom het goed of fout ging. En als het gewoon niet lukt, is het meestal de schuld van de teamcoach en wordt deze op straat gezet.

Ook in de landbouw zijn er 17 miljoen bondscoaches

De Nederlandse landbouw gaat wat dat betreft steeds meer op voetbal lijken. Er komen steeds meer mensen en groeperingen die denken te weten hoe wij als boeren ons werk moeten doen. Of het nu gaat om dierenactivisten, politici of bijvoorbeeld mensen met een vooraanstaande functie bij een bank. Iedereen heeft ineens verstand van (kringloop)landbouw en sommigen wagen zich er zelfs aan om uit te leggen hoe de boer betaald moet worden voor alle extra inspanningen.

Na voetbal lijkt landbouw wel de op een na belangrijkste bijzaak van het leven te zijn geworden

Nu weer de nieuwe visie van Rabobank ‘Kringloop landbouw in de Nederlandse akkerbouw’: we moeten minder afhankelijk worden van de prijzen van onze gewassen en meer verdienen aan natuurbeheer, wateropslag en duurzame energie. De bank denkt hier een rol in te kunnen spelen door eisen te stellen aan kredietverlening aan afnemers. Ik zie het nog niet gebeuren, maar het klinkt leuk.

Een politicus stelt voor het ploegen te verbieden, omdat dit niet goed is voor de CO2-balans. En dan alle beperkingen die aan ons gewasbeschermingsmiddelenpakket gesteld worden: onkruid is geen probleem meer, want dat kan prima mechanisch of met de hand. Er wordt alleen niet bij verteld wie dat met de hand gaat doen.

Laat de landbouw net zo professioneel worden als het voetbal

Bij voetbal wordt de coach verantwoordelijk gesteld voor het bereiken van succes. Wie de rol van bondscoach voor onze sector officieel heeft, weet ik even niet. Ik heb hem of haar nog niet ontmoet. Maar na voetbal lijkt landbouw wel de op een na belangrijkste bijzaak van het leven te zijn geworden, met vele zelfbenoemde ‘bondscoaches’ die er verstand van menen te hebben, hun zegje doen, hun goedbedoelde maar waardeloze adviezen geven, al dan niet gepaard met de nodige minachting.

Daartegenover staat dat voetbal een steeds eerlijkere sport wordt. Niet alleen met scheidsrechters en grensrechters, maar nu ook met videoscheidsrechters en een team van beoordelaars die een opleiding hebben gevolgd om hun werk goed te kunnen doen. Mogen wij dat ook? Een eerlijke beoordeling, gebaseerd op feiten, beoordeeld door mensen die ervoor geleerd hebben. En als we dan vinden dat het niet eerlijk gebeurd is, kunnen we terugkijken en alsnog een andere beslissing nemen, zodat het wel eerlijk gaat, net zoals bij de videoscheidsrechter.

Laten we hopen dat de landbouw op professioneel voetbal gaat lijken, dan komt het met ons inkomen ook wel goed.

Share this

Afbeelding
Leen Ampt

akkerbouwer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin