Vroegste Viviane komt goed uit rassenproef

22-09-2016 | Laatste update op 24-08 | |
Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

In een rassenproef bloemkool met 10 centimeter potten werd dit voorjaar Viviane als beste beoordeeld. Xenia toonde zich gevoelig voor droogteschade. Abeni had last van schift.

Naast Viviane en Xenia lag in de proef met een zeer vroege weeuwenteelt het ras Abeni. De onderzoekers Caluwé en Spiessens van Proefstation Sint-Katelijne-Waver omschrijven het ras in deze teelt als minder uniform dan Viviane en met minder blad. Abeni bleek gevoeliger voor valse meeldauw en bladvlekken dan Viviane en Xenia. Hoewel Abeni gevoeliger bleek voor schift was de koolkwaliteit gelijkwaardig met de andere rassen. Ongeveer de helft was klasse Flandria, vermeldt het proefverslag in Proeftuinnieuws. De proef werd geplant op 29 februari 2016. De oogst viel tussen 18 april en 11 mei. Viviane haalde het beste sorteringsresultaat. Xenia werd een week na Abeni en Viviane geoogst. Door een droge periode tijdens de oogst toonde Xenia dit jaar meer rotte schermen en losse kolen dan de beide andere rassen.

Vroege weeuwenteelt

In de vroege weeuwenteelt in 8 centimeter potten, geoogst tussen 18 april en 3 juni, werden Abeni, Viviane en Xenia en vergeleken met Easytop en de nieuwe rassen Bering en Solistar. Het vroegste ras was Abeni, gevolgd door Viviane, Easytop en Xenia. Abeni en Viviane haalde 20% niet marktbare kolen. Easytop was een week later met bijna 50% Flandria. Ook in deze teelt had Xenia last van de droogteperiode. Bering en Solistar werden bijna 3 weken later geoogst dan Abeni. Door het aantal benodigde groeidagen vormden ze wel iets meer blad en waren ze kwalitatief ook iets beter.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer