Doorgaan naar artikel

‘Vroegste bloemkool dit jaar begin juli’

Het is woensdag 23 juni, René Dingemanse is net klaar met het storten van beton voor een verharding. “Je moet wat als het regent”, reageert hij. “En het is nu even rustig met de bloemkool.”

Naast bloemkool teelt hij knol- en bleekselderij en pompoen, allemaal biologisch. Verder ligt er een (volgeboekte) minicamping Zeeuws Hof naast zijn bedrijf. Hij startte het bedrijf in Biggekerke op Walcheren 23 jaar geleden. Zijn ouders teelden indertijd op 8.000 vierkante meter, nu is dat uitgedijd tot 24 hectare.

Iedere dag wiedeggen

“Biologische bloemkool telen is te doen”, geeft hij aan, “mits je wild en plagen maar onder duim weet te houden.” Lastig is wel dat die belagers elkaar lijken af te wisselen. Dit jaar zijn emelten en hazen de grootste spelbrekers. De druk van emelten hangt af van het verloop van de winter, samen met de aard van de grond. De bloemkool staat deze keer op land na drie jaar gras/klaver, dat is gunstig voor die emelten geweest. De bestrijding is simpel: “Iedere dag wiedeggen, om ze uit de drogen.”

Nog onder bedekking

Tegen de hazen lag rond 23 juni de meeste bloemkool nog onder bedekking. De bedekking voor de vroegste kool was er toen net af, in de hand gewerkt door harde wind. Dingemanse had deze vroege kool het liefst onder vliesdoek gelegd, maar hij koos voor Agrocover. “Dat is steviger, en dat is nodig als het doek er voor het wiedeggen steeds af moet.”

Koude vanuit zee

Deze vroege bloemkool – van de rassen Aerospace en Clarina – had al lang geoogst moeten zijn, maar door de koude in het voorjaar kwam daar niets van terecht. “Dat wordt deze keer begin juli”, aldus Dingemanse op 23 juni. ”Iedereen denkt dat het op Walcheren met de temperatuur altijd meevalt. Maar komt de wind uit het zuidwesten, dan krijg je ook de koude van de zee. Die vroegste kool met gewone kluitplanten heeft na het planten in de derde en vierde week van maart wel anderhalve maand stil gestaan. Pas in de afgelopen maand kwam de groei goed op gang. We zijn er al doorheen geweest om af te dekken.”

Klei ploegen

De grond bestaat uit lichte en zware klei, die in het voorjaar wordt geploegd. “Dat durf ik wel aan, maar niet dieper dan 15 tot 18 centimeter. Op die manier benut je de meststoffen maximaal. Naast de gras/klaver zit er een mix van kippen- en paardenmest in de grond.”

Water uit kreekrug

Beregenen kan Dingemanse. “We zitten op een kreekrug, daar mag ik voorzichtig 6 kubieke meter per uur uittrekken. Dat bewaren we in een bassin van 400 kubieke meter. Als we 2 hectare 15 millimeter geven, hebben we die hoeveelheid in twee dagen weer aangevuld. We beregenen met een boom met een werkbreedte van 40 meter. Het water dat in de winter op de gebouwen en het erf terecht komt, gaat ook het bassin in. Loopt het bassin bijna over, dan brengen we het overtollige water terug in de bodem. De wateropslag ligt er nu twee jaar, daarvoor was het vaak ‘martelen’. We hebben er al erg veel plezier van gehad.”

Auteur Joost Stallen

Share this

Afbeelding
René Dingemanse

biologisch bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin