‘Vroeg begonnen, lang doorgegaan’

10-07-2014 | Laatste update op 19-09 | |
‘Vroeg begonnen, lang doorgegaan’

De junidragerteelt op stellingen bij Arnoud van Asseldonk in Mariaheide bestaat uit vijf gekoelde plantingen: de eerste is met Sonata (A+ en trayplanten) en de volgende vier met Elsanta (A+planten).

Die eerste planting ging op 1 maart op de goten, de eerste oogstronde viel al op 23 mei. Dat was buitengewoon vroeg, signaleerde Patrick Coolen in zijn vorige bijdrage, zeker voor stellingen zonder kapjes. Normaal valt de eerste pluk tussen 5 en 10 juni. Coolen neemt voor Van Asseldonk onder andere de plantenverkoop voor zijn rekening en is betrokken bij de dagelijkse gang van zaken in de verschillende productieteelten op het bedrijf.

Langer plukken

De vroege eerste pluk in Sonata gaat hand in hand met een late laatste pluk. “Normaal moet je rekenen op een plukperiode van vier à vijf eken”, aldus Coolen eind vorige week, “deze keer zitten we op zes tot zeven weken, al loopt de productie nu wel terug. We kunnen nog één of twee keer plukken, denk ik.” Een belangrijk aspect hierin was het rustige verloop van het weer, zonder het gewas opjagende temperatuurpieken. Dat vertaalde zich ook in een goede kwaliteit, merkt Coolen op, “met een goede uitdikking van de vruchten.” Na afronding van de teelt met Sonata blijven deze stellingen de rest van het jaar leeg. “Dat past het beste in ons productieprofiel. Op het moment dat een volgende planting oogstbaar zou zijn, hebben we ook veel blauwe bessen.”

Van de vier blokken met Elsanta, waren er in week 26 twee in productie. “Dat ziet er ook goed uit. Ziekten zijn amper aan de orde, door het uitblijven van grote hoeveelheden neerslag. Dat scheelt direct heel veel in de problemen met Botrytis en waterschade aan de vruchten.”

Doordrager Sweet Eve

De teelt van doordragers concentreert zich op het ras Sweet Eve van Peter Vinson. Dat ras werd op 25 juni geïntroduceerd als de eerste aardbei die onder rasnaam bij Albert Heijn komt te liggen. Dat gebeurt onder de vlag van Vitalberry. De doordragers zijn van trayplanten, die in de kas  zijn voorgetrokken om de winterbloemen vooraf te kunnen verwijderen, en de zomerbloemen er zo goed mogelijk in te krijgen.

De planten gingen in de eerste week van april op de stellingen, de oogst kwam in week 25 op gang. “We oogsten nu twee keer per week. Het ziet er super uit, met echt mooie aardbeien.”

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer