Doorgaan naar artikel

Vrijstelling zuivering tuinders Westland tot 2024

Een kwart van de tuinders in Westland krijgt uitstel tot 2024 voor de zuiveringsplicht afvalwater, maar betaalt wel onderzoek.

Dat blijkt uit de commissievergadering ruimte van de gemeente Westland. Na advies van de Raad van State is uitstel van de zuiveringsplicht mogelijk. De collectieve zuivering is namelijk erkend als een experiment in de Crisis- en Herstelwet.

Norm wordt kluif voor zuivering

Een kwart van de tuinders is aangesloten bij dit collectieve zuiveringsproject dat vertraging oploopt. De landelijke overheid moet een norm vaststellen voor bromaat, een reststof bij ozonzuivering. Wethouder Leen Sijnders van Westland weet uit contacten met het ministerie dat die norm ‘zeer streng’ zal worden. “Een hele kluif voor alle zuiveringinstallaties in Nederland.”

Dat een kwart van de tuinders in Westland (wat overeenkomt met 12% van de tuinders in Nederland) nu opnieuw uitstel krijgt, leidt tot kritische reacties bij politieke partijen. Vooral oppositiepartijen vinden dat deze tuinders een oneerlijk voordeel hebben op collega’s die wel individueel (laten) zuiveren. Snijders wijst erop dat de vrijgestelde tuinders in een coöperatie zitten en al wel betalen sinds 2021.

Onderzoek techniek

Van dat geld wordt onderzoek gedaan naar technische verbeteringen van de geplande technische installatie in Hoek van Holland (AW ZI Nieuwe Waterweg). Zo worden proeven gedaan met monsters met ozon, actieve kool en andere stoffen. Snijders: “Ik hoor steeds terug dat dit onderzoek niet kan worden uitgevoerd zonder het geld van de tuinders.” Oppositiepartijen willen weten of de bijdrage van de tuinders gelijk staat aan het bedrag dat telers individueel kwijt zouden zijn aan zuivering.

Vooral geneesmiddelen

De tuinders in het collectieve project hebben nog geen zuiveringsplicht. Ze lozen water op het riool dat nu nog na een beperkte zuivering wordt geloosd op de Nieuwe Waterweg en zo naar zee verdwijnt. De nieuwe installatie moet 14 ton middelen uit het afvalwater halen, maar ook 147 ton geneesmiddelen en op termijn nitraat. Het project overschrijdt daarmee de tuinbouwbelangen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin