Doorgaan naar artikel

Vrijstelling voor vaccins tegen pepino in belichte tomaat

Image

Van 1 juli tot en met 29 oktober is er een vrijstelling voor het gebruik van de vaccins van DCM en Valto tegen het pepinomozaïekvirus.

Op verzoek van LTO Glaskracht Nederland is een tijdelijke vrijstelling afgegeven van PMV®-01 en V10 ter bescherming van de bedekte belichte tomatenteelt tegen schade door het Pepinomozaïekvirus. Deze vrijstelling is op 29 juni 2015 op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden in de Staatscourant gepubliceerd en geldt niet voor de opkweek van tomatenplanten.

Met deze vrijstelling wordt een oplossing geboden voor de beheersingsproblemen van schade door Pepinomozaïekvirus in de belichte teelt van tomaat. De vrijstelling geldt vanaf 1 juli 2015 en vervalt op 29 oktober 2015. De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften van dit besluit worden nageleefd.

“Dat is een mooi resultaat. We hopen wel dat deze groene middelen ook snel regulier beschikbaar komen, aldus Pieter Hoogerbruggen, voorzitter van de landelijke commissie Tomaat van LTO Glaskracht Nederland. Voor een permanente nationale toelating in plaats van steeds tijdelijke vrijstellingen, is een langer traject nodig, waarbij de werkzame stof een plaatsing krijgt op de Europese Annex 1 lijst.

Vanaf 1 november

Naast deze vrijstelling heeft LTO Glaskracht Nederland het ministerie van Economische Zaken verzocht deze tijdelijke vrijstelling ook vanaf 1 november te verlenen, ook voor de onbelichte teelt van tomaten. Dit is nog in behandeling. De vrijstelling is tot stand gekomen dankzij inspanningen van de landelijke commissie Tomaat en de Coördinator Effectief Maatregelenpakket (CEMP) van LTO Glaskracht Nederland.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin