Doorgaan naar artikel

Vrees voor tekort appelimport

Image

Aanscherping van Europese residu-eisen kan exporteurs uit het zuidelijk halfrond doen besluiten andere markten te beleveren met hun fruit. Ook zal de stijging van de transportkosten met 30 procent voor veel exporteurs onmogelijk blijken.

De scherpere eisen voor residu en hogere transportkosten raken vooral fruitexporteurs in zuidelijke landen. De koepel voor zuidelijke exportlanden Shaffe roept transporteurs op hun tariefstijging ongedaan te maken. Zij zijn bezorgd over de effecten op de internationale handel.

Daarnaast ligt een voorstel van de Europese Commissie om de maximaal toegestane gehaltes voor het na-oogstmiddel diphenylamine te verlagen van 0,5 ppm naar 0,1. Zo’n aanscherping zou kunnen betekenen dat veel fruit niet meer op de Europese markt verkocht kan worden. De stof heeft een toelating in de Verenigde Staten en in veel zuidelijke landen.

In het blad Fresh Produce Journal zegt de Britse voorman voor fruittelers Adrian Barlow dat zo’n maatregel slecht is voor de Europese appelmarkt. “Ik vrees dat veel landen besluiten minder naar Europa te produceren. Dat zal tot tekorten leiden in met name de zomer. Dat is slecht voor de hele categorie.” Volgens Barlow zijn Britse telers in staat de aanscherping op te vangen door de goede opslagfaciliteit en gebruik van Smartfresh. De Amerikaanse fruitsector laat weten dat Amerikaanse telers zich zullen afkeren van de Europese markt. Partijen uit Zuid-Afrika laten weten een overgangstermijn van twee tot drie jaar redelijk te vinden. Daarvoor maken ook handelsorganisaties als Freshfrel en de fruitkoepel Wapa zich hard.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin