Doorgaan naar artikel

Vrees dat beste telers niet in wietproef komen

Legale wiettelers aanwijzen per loting zorgt er niet voor dat de beste telers worden aangewezen voor de wietproef.

Dat zegt burgemeester van Breda (N.-Br.) Paul Depla. Begin volgend jaar kiest het kabinet 10 telers uit 149 aangemelde plannen voor de legale wietproef. Zij mogen in het najaar dan coffeeshops gaan beleveren.

Af van loting

Depla wil af van de aanwijzing van telers in een loting. Dat leidt niet tot de selectie van de beste telers. Depla vreest dat de straathandel zal toenemen als in de proef niet de beste telers worden geselecteerd. De kwaliteit van de cannabis in de coffeshops blijft dan achter bij de straatkwaliteit. Straathandel leidt tot ongewenste illegale overlast.

Overvallen

Ook vreest Depla voor de reactie van de georganiseerde criminaliteit die nu de wietteelt in handen heeft. “Er is een risico dat zij niet blij zijn en één en ander zullen proberen om druk te zetten, zoals overvallen. Er moet echt een goed beveiligingsplan zijn.” Depla zei dat in het NOS Journaal zondag. Daarin worden twee aspirant-telers opgevoerd van de 149 bedrijven met plannen.

Negen aanvragen uit Westland

Uit Westland zijn negen bedrijven met plannen voor legale wietteelt, maar de kans dat daar de wietteelt voet aan de grond krijgt is klein. De gemeente geeft geen positief advies voor de proef.

Het ministerie van VWS beoordeelt op dit moment de aanvragen. Als er meer dan tien aanvragen zijn die aan de voorwaarden voldoen, vindt een loting plaats. Naar de aanvragers die in aanmerking komen voor een vergunning, wordt een integriteitsonderzoek uitgevoerd.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin