Doorgaan naar artikel

‘Vraagtekens bij focus lokale productie’

De Europese koepel voor importeurs en exporteurs van groente en fruit Freshfel waarschuwt voor een te sterke politieke focus op lokale productie in wetgeving. Die kan tot ongewenste effecten leiden, zo stelt de koepel in het jaarverslag.

Freshfel haalt de Ehec-crisis erbij. Die is volgens de koepel deels ontstaan door een zwakke controle van lokaal afgezette biologische producten. “De zwakke controle van biologische lokale producten heeft de sector tot de Ehec-crisis gebracht, met vernietigende resultaten voor de sector. Elke sector is zo sterk als de zwakste schakel. Er is een misleidende perceptie dat lokale producten veiliger zijn, milieuvriendelijker zijn of biologisch.”

Volgens Freshfel zal de focus op lokale afzet ook voor telers nadeliger zijn. Zij zullen hun product aan een kleinere doelgroep kwijt kunnen. Consumenten moeten de vrijheid houden om te kiezen tussen alle producten en teeltwijzen die er beschikbaar zijn, stelt Freshfel. Overheidsbeleid zou zich moeten beperken tot algemene ondersteuning van de consumptie, aldus de koepel.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin