‘Vraag naar ijsbergsla uit Duitsland door hevige buien’

24-08-2021 | Laatste update op 13-05 | |
IJsbergsla. - Foto: Stan Verstegen
IJsbergsla. - Foto: Stan Verstegen

Dat de 45 mm neerslag van 19 en 20 juni invloed zou hebben op de marktsituatie van ijsbergsla, schatte teler Peer Schraven van Compliment al vroeg goed in.

“In korte tijd zijn we toen naar een groeiduur van vijfenhalf tot zes weken gegaan. Door die zeer snelle groei zijn in korte tijd grote volumes weggegaan. Nu zitten we in de nazomer, maar het weer lijkt meer op herfst”, zegt de teler.

Door de kortere dagen en het koele weer is de groei minder en is er krapte op de markt. Verder is er vraag, onder andere vanuit Scandinavië en Duitsland, landen waar normaal in de zomer geen vraag naar Nederlandse ijsbergsla van komt. Schraven: “In Duitsland heeft dat zeker te maken met de heftige buien en overstromingen waaraan in teeltgebieden flink wat ijsbergsla ten onder is gegaan.”

Geen zware bollen ijsbergsla

Zo hevig regende het in Uden (N.-Br.) en omstreken gelukkig niet, maar de moeizame groeiomstandigheden verstoren wel de oogstplanning. “We moesten soms nu al kiezen voor de hoge percelen, terwijl we daar normaal in het najaar pas rekening mee houden. Het voordeel is dat we weinig hebben hoeven te beregenen.”

De bollen hebben voldoende omvang en worden zwaar genoeg. Schraven: “Maar door de vraag snijden we ze al wel bij 5,5 kilo per 10 stuks. Zo krijgen ze de kans niet om zwaarder te worden.”

Zomer- en herfstrassen

De te oogsten rassen zijn Gonzala, Eduardo en Elmundo. “Gonzala groeit iets sneller, Elmundo is ons tweede ras voor de verse markt. Eduardo gaat naar de snijderij”, vertelt de teler. Het hoofdras in de herfstplantingen is Damion, verder heeft hij ook Sprinkin geplant.

Fungiciden in de zomer

Ondanks de voor schimmels ideale weersomstandigheden wist Schraven valse meeldauw onder de duim te houden. Wel was sprake van smet en zwarte onderkanten. Om dit onder controle te houden was het nodig de gehele zomer fungiciden in te zetten. Schraven: “Dat komt normaal in de zomer niet voor.” Schotvorming trad niet op.

Moeizaam mechanisch onkruid bestrijden

De mechanische onkruidbestrijding met de 3 bedden brede schoffelmachine en de Robovator verliep moeizaam. “Het was echt de spaarzame momenten benutten. Soms waren de omstandigheden ook maar net goed genoeg.” Tot extra bijbemestingen leidden de weersomstandigheden niet. “Er is hier geen sprake geweest van extreme uitspoeling.”

Samenwerken met Spaanse telers

Sinds een jaar of vier heeft Compliment een samenwerkingsverband met enkele Spaanse telers. “Die telen voor ons bleekselderij, venkel, paksoi, Shanghai paksoi en Mini-Romana. Eind oktober start dat met de eerste oogst van Mini-Romana. Volgende week gaan we er weer naartoe om alles goed voor te bereiden.”

Auteur: Stan Verstegen

Schraven
Peer Schraven is mede-eigenaar van Compliment


Beheer