‘Vorstschade in fruit moeilijk in te schatten’

20-02-2012 | Laatste update op 08-06 | |
‘Vorstschade in fruit moeilijk in te schatten’

Hoe ernstig de vorstschade in hardfruit zal uitpakken, is volgens adviseurs nog moeilijk in te schatten. Wel blijkt dat met name in peer problemen optreden. Sommige telers spreken van 80 procent knopuitval.

Behalve de provincies Zeeland en Limburg hebben alle fruitregio’s last gehad van de strenge vorst, die volgde op een lange periode van hoge temperaturen. Daardoor zijn de bloemknoppen nog onvoldoende afgehard, met verkleuring als gevolg.

Dit kan met name bij peer voor problemen zorgen. “Normaal gesproken kunnen fruitbomen deze temperaturen makkelijk aan”, aldus fruitadviseur Wouter van Teeffelen. Temperaturen tot 30 graden onder nul zouden normaal gesproken niet voor problemen moeten zorgen.”

De situatie is door de zachte omstandigheden in januari echter gewijzigd. Wat het effect zal in de bloei en verdere vruchtontwikkeling is nog moeilijk in te schatten. Wel duidelijk is dat zwarte knoppen betekenen dat de bloem als verloren kan worden beschouwd. Bij bruine knoppen is het afwachten wat de ontwikkeling in de bloeiperiode gaat doen.

Behalve kans op een verstoorde bloei, zijn bomen door de strenge kou, voorafgegaan door warme en vochtige periode, gevoeliger voor bacterieziekten.

Gfactueel
Meer over


Beheer