Doorgaan naar artikel

‘Vorstschade in aardbei overkomt ons niet nog eens’

De laatste pluk van de buitenteelt Murano-aardbeien op stellingen is een dikke maand achter de rug, vertelt Jorg Verkuijlen van Verkuijlen Groenten & Fruit in Heeswijk-Dinther. De totale oppervlakte met deze doordrager was zo’n 10 hectare.

De aardbeienteelt is al met al goed verlopen, op een paar nachten met flinke vorst na, half april. Die koude viel toen samen met de bloei van de kersen. In deze teelt wist Verkuijlen de vorst eruit te houden met een frostbuster, dat is een soort kachel achter de trekker.

Voor de Murano op stellingen met vroege zware planten pakte het wat anders uit. “Op die stellingen hadden we 6, 7 jaar geleden voor het laatst beregend. Met de vorst van dit voorjaar hebben we dat nagelaten, omdat we verwachtten dat het voor die planten niet zo’n vaart zou lopen. Maar de gevolgen hebben ons echt verrast: de eerste 2 à 3 trossen zijn verloren gegaan, ik denk dat dit 200 tot 300 gram vruchten per plant heeft gekost. Reken er maar op dat we dit ons niet nogmaals laten gebeuren. Voor de rest hebben we een goede productie gehad, met een mooie vruchtkwaliteit.”

Substraat in de goot

Na de laatste pluk zijn de stellingen meteen leeg gemaakt. Verkuijlen teelt aardbeien op substraat dat direct in de goten ligt, achtereenvolgens op een strook antiworteldoek en een drainbuis. “Tussen de stellingen leggen we een brede strook doek. Daar gooien we in een keer de gootinhoud op, daarna trekken we het doek eruit naar voren toe.”

Opkweek Clery en Murano

Deze periode ligt de nadruk op het werk rond de plantopkweek van het ras Clery en vooral van Murano. Het snijden van de Murano-stekken startte eind mei, van moederplanten die begin februari rechtstreeks in bakken waren geplant. “We hebben tot 1 augustus gestekt, na half augustus was nog een ploeg bezig met verzorgingswerk, zoals het weghalen van een onkruidje en het verwijderen van bloemen en ranken.”

Het ras Clery, met in de hand een korte bloemtak van een stektrayplant met klein fruit met misvormingen, en op de achtergrond de krachtige takken van een trayplant uit een frigo-B-plant. - Foto: Joost Stallen

Het ras Clery, met in de hand een korte bloemtak van een stektrayplant met klein fruit met misvormingen, en op de achtergrond de krachtige takken van een trayplant uit een frigo-B-plant. – Foto: Joost Stallen

Begin november is gestart met het inpakken van de Clery-trayplanten. Een week later begon het inpakken van de Murano-planten. “Daar zijn we nog wel een paar weken mee bezig, dat doen we met zo’n 50 personen.” Een deel van de planten gaat in eigen opslag, een deel komt bij een loonkoeler. De Clery-trayplanten die niet naar derden gaan, worden tussen 10 en 15 september in de kas geplant voor de oogst vanaf 20 à 25 maart.

Tros te weinig

De huidige aardbeiproductie komt van een planting van 10 augustus met Elsanta. Een deel wordt doorgeteeld, het andere deel wordt eind december geruimd om plaats te maken voor een vermeerderingsronde met Murano en Clery.

Net als in andere vergelijkbare teelten bevatten de planten gemiddeld een tros te weinig. Dat is terug te voeren op de warme maand september in 2016, waardoor de trayplanten geen haast maakten met de bloemaanleg. Dat komt er nu dus pas uit.

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jorg Verkuijlen

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin