Doorgaan naar artikel

‘Vorst van december werkt nog door in spruitkool’

De sorteringsverhouding tussen A’tjes en B’tjes is nogal rasafhankelijk. “Bij sommige rassen is het 50/50, bij een ras als Steadia zaten we half december op 75% B’tjes - Foto: Peter Roek. premium

De sorteringsverhouding tussen A’tjes en B’tjes is nogal rasafhankelijk. “Bij sommige rassen is het 50/50, bij een ras als Steadia zaten we half december op 75% B’tjes - Foto: Peter Roek.

In de derde week van oktober startte voor Pieter-Jan Visser en zijn broer Hubert het spruitenseizoen. Tijdens het groeiseizoen was het eerst droog en heet, in september volgde flink wat regen. Dan was er half december nog de vorst.

Sofia was het eerste ras waarmee voor de gebroeders Visser in de derde week van oktober de oogst begon. “Door eerst de droogte en hitte en daarna flinke buien waren de blaadjes soms wel wat geel. Daarom hebben we zo snel mogelijk geoogst toen ze redelijke aan de kilo’s zaten”, vertelt Pieter-Jan op 3 januari. Vervolgens werden Hey Melis en Solidus geoogst, zonder noemenswaardige kwaliteitsproblemen. “Bij Hey Melis zaten wel meer spruiten aan de stok dan we gewend zijn. Daarom was de sortering wat fijner, maar de productie stemde ons tevreden.”

We moesten de momenten uitzoeken om te plukken. Die spruiten zijn ook niet helemaal zonder vorstschade van het veld gekomen

5 tot 7% vorstblaadjes

Vervolgens gaf Steadia een mooie, maar niet al te grove spruit, zonder kwaliteitsproblemen. Inmiddels was het half december en kon na de periode met matige vorst slechts mondjesmaat geplukt worden. “We moesten de momenten uitzoeken om te plukken. Die spruiten zijn ook niet helemaal zonder vorstschade van het veld gekomen. Ik schat zo’n 5 tot 7% met een vorstblaadje. Qua prijs was het wel een mooie week waar we toch een graantje van mee hebben gepikt.”

Grijze waas

Bij de nu te plukken spruiten is sprake van een wat grijze waas, als gevolg van de vorst in december. “Dat speelt bij iedereen. Net voor de vorst was het redelijk nat en dan zijn de planten kwetsbaarder voor vorst. Dat zie je nu nog terug en dat zal nog wel een maandje aanhouden, denk ik zo. Dat gaat ook ten koste van de houdbaarheid”, zegt Pieter-Jan. “Pas in de echte winterrassen zoals Hemira en Albarus zal dat waarschijnlijk niet meer het geval zijn.”

Je bent toch afhankelijk van wat je afnemers vragen en wat Koning Winter nog voor plannen heeft

Druk van schimmels

Door het relatieve warme weer van dit moment is Pieter-Jan wel op zijn hoede voor schimmels. “De druk zal zo wel weer toenemen. Wij hebben begin december voor het laatst een behandeling uitgevoerd met Amistar Top. Dat zou nu nog moeten werken, we zien ook wel verschil tussen wel en niet behandeld.”

Sorteringsverhouding

De sorteringsverhouding tussen A’tjes en B’tjes is nogal rasafhankelijk. “Bij sommige rassen is het 50/50, bij een ras als Steadia zaten we half december op 75% B’tjes. Qua prijs is het wat afhankelijk van het handelshuis. De een heeft een goede positie voor de A’tjes, de ander een betere positie met de B’tjes.”

Einde seizoen

Visser verwacht nog tot ongeveer de derde week van februari te oogsten. “Zijn er acties en hebben de supermarkten meer nodig, dan zal het wat sneller gaan en zijn we er een week eerder doorheen. Gaat het allemaal wat rustiger aan, dan zal dat wel eind februari worden. Je bent in deze toch afhankelijk van wat je afnemers vragen en wat Koning Winter nog voor plannen heeft.”

Auteur Stan Verstegen

Bekijk meer

Delen

Image
Pieter-Jan Visser

teelt met zijn broer Hubert in De Heen (N.-Br.) 25 hectare spruitkool. Verder aardappelen, suikerbieten, chicorei, wintertarwe en zomergerst

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin