Voorzichtige toekomstplannen glasgroentetelers

24-01-2017 | Laatste update op 01-08 | |
Er tekent zich een voorzichtig herstel van de investeringen in de galsuitnbouw af. Komkommertelers hebben de meeste uitbreidings- of opvolgingsplannen. Foto: Jan Sibon
Er tekent zich een voorzichtig herstel van de investeringen in de galsuitnbouw af. Komkommertelers hebben de meeste uitbreidings- of opvolgingsplannen. Foto: Jan Sibon

Glasgroentetelers hebben na twee goed renderende jaren geen grote wijzigingen in bedrijfsplannen in petto. Komkommerbedrijven scoren het hoogst.

Dat blijkt uit onderzoek van Agridirect onder 350 glasgroentetelers. Gemiddeld heeft één op de zeven glasgroentebedrijven (14,4%) plannen om uit te breiden of het bedrijf te laten opvolgen. Dat is iets meer dan vorig jaar. Voor de tuinbouwcrisis waren de plannen veel omvangrijker. In 2007 lag dat percentage bedrijven met uitbreidings- of opvolgingsplannen op 35,7% en in 2008 nog op 25%. Sinds de tuinbouwcrisis geeft tussen de 10% en 14% van de bedrijven aan dergelijke plannen te hebben.

Minder paprikabedrijven stoppen

Komkommertelers hebben de meeste uitbreidings- of opvolgingsplannen (16,4%), tegen 12,8% voor paprikatelers en 14,4% bij tomatentuinders. Bij komkommerbedrijven gaven de meeste ondernemers aan te willen stoppen (7,3%, ten opzichte van 2,8% bij paprika en 4,0% van de tomatenbedrijven). Dat betekent voor deze drie productgroepen een lichte daling.

Beginnend vertrouwen

Wim van den Boomen, voorzitter vakgroep glastuinbouw bij ZLTO, herkent een voorzichtig herstel van de investeringen. “De sector is inderdaad positiever gestemd dan enkele jaren geleden. De uitbreidingsplannen zaten bij enkele glastuinders waarschijnlijk al wat langer in de planning, maar gezien de gesteldheid van de sector zijn deze enige tijd uitgesteld.”

Het is een beginnend vertrouwen. “Er zijn in de sector altijd ups en downs geweest, maar de laatste moeilijke periode heeft helaas wat langer aangehouden. Maar dat de glastuinders nu weer wat meer willen gaan investeren, geeft een voorteken dat we weer op de goede weg zijn.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer