Doorgaan naar artikel

Voorzichtig optimisme rond afzet ijsbergsla

Foto: Stan Verstegen premium

Foto: Stan Verstegen

In Nederland zitten de prijzen voor ijsbergsla sinds eind vorige week een beetje in de lift. Momenteel zijn de bollen aan de zware kant, maar volgende week lijkt dat eerder aan de lichte kant te zijn.

Sinds eind vorige week trekken de prijzen voor ijsbergsla wat aan, maar het is nog schoorvoetend naar een niveau van 35 cent voor de 10’ers. Ook is er sprake van een vrij groot aanbod aan 9’ers met wat zwaardere bollen van 600 tot 700 gram. De handel geeft echter de voorkeur aan de wat lichtere 10’ers. De zwaardere bollen zijn een gevolg van eerdere neerslag tijdens de groeiperiode.

Lichte 10‘ers

De verwachting is dat er begin volgende week weer volop 10’ers zullen zijn, mogelijk zelfs aan de wat lichte kant. Dat verschil is te wijten aan een paar dagen verschil in plantdatum. Dat heeft in dit geval geleid tot redelijk grote verschillen in het bolgewicht bij de oogst. In de loop van de komende week zal dit gewicht weer toenemen, gezien de groeizame weersvoorspellingen.

De grote beschikbaarheid aan ijsbergsla vorige week heeft Duitse supermarkten ertoe aangezet acties te houden met ijsbergsla. Dat heeft wel geleid tot extra afzet, maar ondanks de lage prijzen voor de consument, speelt het aanbod aan alternatieve slasoorten tegen eveneens gunstige prijzen het product als zodanig parten.

Constant prijsniveau

In week 28 werd op de Duitse groothandelsmarkten volgens de cijfers van het BLE (Bündesanstallt für Landwirtschaft und Ernährung) gemiddeld 42 cent per bol betaald voor ijsbergsla van Duitse herkomst, en 49 cent voor Nederlandse. Een week eerder was het prijsniveau vergelijkbaar met 43 en 52 cent en ook vorig jaar werd in de periode 45 tot 50 cent betaald.

Inmiddels zijn volgens AMI deze week de prijzen al iets aangetrokken, door het wat afnemende aanbod. Het dal in de prijsvorming lijkt dan ook gepasseerd, maar voor structureel betere prijzen is het nodig dat de vraag echt aantrekt. Daarvoor zijn dan toch vooral zomerse omstandigheden nodig. Aan de andere kant zijn in Duitsland, net zoals in Nederland, de vakanties begonnen en dat pakt in zijn algemeenheid vaak niet positief uit voor de prijsvorming van groenten.

Lager aanbod

Voor de komende week verwacht het Duitse marktbureau AMI een lager aanbod aan ijsbergsla. Dat heeft te maken met de weersomstandigheden in Noord-Duitsland (een belangrijke regio voor de teelt van ijsbergsla), die geleid hebben tot uitval en groeiremming.

Nederlandse ijsbergsla is op de Duitse groothandelsmarkten van aanvullende betekenis. Toch is het mogelijk dat de ontwikkelingen in Duitsland voor meer export zorgt. Dat zou ook product aan de Nederlandse markt kunnen onttrekken en gunstig kunnen zijn voor de prijsvorming in Nederland.

Nederlandse supermarkten

Albert Heijn vraagt deze week 65 cent per bol: het ‘goedkoopje’. Toch is de ijsbergsla bij Jumbo met 59 cent goedkoper. Bij Plus en Jan Linders kost een bol ijsbergsla deze week evenveel als bij AH.

Prognose: voorzichtig aantrekkende prijzen

Maak zelf prijsvergelijkingen van diverse gewassen.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin