Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Vooruitzichten aspergeseizoen zijn niet bijster goed’

Aspergeteler Johan Bax maakte een jaar als het afgelopen jaar niet eerder mee. De vele regen speelt hem op diverse fronten parten.
Normaal gesproken verwijdert Johan Bax het loof begin december en dan voert hij ook een grondbewerking uit. - Foto: Bert Jansen

Normaal gesproken verwijdert Johan Bax het loof begin december en dan voert hij ook een grondbewerking uit. – Foto: Bert Jansen

Johan Bax is er heel duidelijk over: een jaar als dit maakte hij als aspergeteler nog niet eerder mee. De vele regen van de afgelopen maanden speelt de ondernemer uit Leende (Noord-Brabant) op diverse fronten parten.

“Op de meeste percelen valt het nog mee qua hoeveelheid vocht, maar op één perceel staat het grondwater veel en veel te hoog”, zegt Bax op 8 januari. “In 2016 hadden we hier ook al flinke wateroverlast en daarvan is het perceel nooit echt goed hersteld. De nattigheid van de afgelopen periode betekent de doodsteek. De wortels staan namelijk al een tijdje in het water, waardoor vooral de haarwortels afsterven. Daarnaast spoelen de meststoffen – en daarmee belangrijke elementen als magnesium en borium – uit. Dat alles gaat ongetwijfeld productie kosten; het kan zomaar 20 tot 30% schelen. En ook de kwaliteit zal tegenvallen, verwacht ik. Daarnaast voorzie ik meer problemen met roest. Na komend seizoen is het zonder twijfel einde oefening voor dit perceel.”

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers