Doorgaan naar artikel

Voortekenen meer overnames in agf handel

Image

Nederlandse handelsbedrijven zijn aantrekkelijk om over te nemen, aldus ABN-Amro econoom Frank Rijkers. In dat licht zou de overname van Van Oers United door het Franse Agrial een voorteken voor meer overname kunnen zijn.

Het ontstaan van grotere blokken in de agf-branche, als een reactie op het samensmelten van retailers, blijft vooralsnog achter. Rijkers verbaast zich daarover. “Je zou in Nederland een wat bredere samenwerking verwachten”, zegt hij in een interview in Groenten & Fruit magazine. Dat internationale partijen die samenwerking wel opzoeken, is volgens Rijkers een begrijpelijke ontwikkeling. En dat Nederlandse partijen, zoals in het geval van Van Oers United, daarbij ingelijfd worden eveneens. “Nederlandse bedrijven zijn efficiënt ingericht. De kwaliteit is op orde. Dat is voor bedrijven aantrekkelijk. Nederlandse bedrijven staan hierdoor altijd in de showroom. Als het overnameballetje eenmaal gaat rollen, blijft het vaak onrustig. Ik sluit niet uit dat er nieuwe samenwerkingsdeals zullen volgen.”

Ook directeur Gert Mulder van GroentenFruit Huis/Frugi Venta stelt dat er al jaren behoefte is aan consolidatie in de agf-handel. “Je moet als bedrijf effectief kunnen zijn in het positioneren van een product, naar de behoefte van de consument. Meerdere functies in je bedrijf onderbrengen, helpt om dat te realiseren.” Volgens Mulder is het niet voldoende om vast te houden aan het traditionele ketenmodel. Dan ben je niet in staat de veranderende vraag van consumenten in verschillende stedelijke gebieden in Europa en daarbuiten te managen. “Er zijn andere partijen die dat wel kunnen. Met zulke partijen zul je samenwerking moeten zoeken.”

 

Lees meer in editie 17 van Goenten & Fruit Magazine.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin