Doorgaan naar artikel

Voortbestaan Britse appel- en perensector bedreigd

Britse appel- en perentelers annuleren op grote schaal bestellingen voor nieuwe bomen omdat ze te weinig geld voor hun producten ontvangen.

Leden van de British Apples & Pears Ltd. organisatie zagen de vergoedingen van de supermarkten vorig jaar met niet meer dan 0,8% stijgen. “De situatie is onhoudbaar geworden,” aldus de organisatie.

150.000 bomen afgezegd

Een enquête onder de leden, die 80% van de Britse productie vertegenwoordigen, laat zien dat van de 480.000 bestelde nieuwe bomen er tot nu toe weer 150.000 zijn afgezegd. De telers hebben hun kosten voor onder meer verpakkingen en transport met bijna een kwart zien toenemen. Directeur Ali Capper: “Dat is het duidelijkste bewijs tot nu toe dat de toekomst van de appel- en perenteelt in het Verenigd Koninkrijk ernstig in gevaar is. De sector staat aan de rand van de afgrond. Zonder investeringen op de lange termijn en het planten van nieuwe bomen zullen de boomgaarden snel afsterven.”

Prioriteit voor Brits product

De BAPL dringt er bij de supermarkten op aan Brits product meer prioriteit te geven en de prijzen voor de telers met spoed te verhogen. Ook vraagt de organisatie om medewerking bij promotiecampagnes om de consument te verleiden meer appels en peren van eigen bodem te kopen.

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin