Doorgaan naar artikel

‘Voorkomen dat supermarkten inkoopeis aanscherpt’

Een groep van 43 organisaties, waaronder telers, roept supermarkten op niet de kwaliteitseisen bij inkoop verder te verhogen.

Zij vragen – op initiatief van verspillingsplatform Kromkommer – juist een convenant tussen supermarkten om hun inkoopeisen voor kwaliteit te versoepelen. Er is onder supermarkten een ‘onethische’ ontwikkeling naar de perfect uitziende vrucht om hoog te scoren bij de consument in bijvoorbeeld de verkiezing ‘Beste supermarkt’. Kwaliteit zou meer ook moeten draaien om smaak, stellen de organisaties in een visiedocument.

Alleen normen aanpassen onvoldoende

De 43 bedrijven vragen de supermarkten om stappen te zetten omdat het simpelweg versoepelen van wettelijke eisen niet daadwerkelijk de verspilling zal terugbrengen. Kromkommer schat in dat 10% van groente en fruit van de teeltbedrijven niet in het handelskanaal komt vanwege de hoge kwaliteitseisen.

Voor Nederland zijn die cijfers niet officieel berekend, maar Kromkommer concludeert dat op basis van eigen ervaring met telers (Kromkommer verwerkt afgedankte groente tot soep) en op basis van buitenlands onderzoek.

Campagne richt zich op politiek debat

Kromkommer vraagt de Tweede Kamer om op 19 april tijdens het algemeen overleg over voedsel hierover stelling te nemen. Voor dit overleg zullen Kromkommer en partners campagne voeren onder het motto ‘Wij willen een eerlijke To-Maatschappij’. Daarbij worden ‘verboden vruchten’ uitgedeeld aan Kamerleden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin