Doorgaan naar artikel

Voorkom schade bij desinfectie teeltgoot

Te lang of te geconcentreerd reinigen geeft schade aan teeltgoten en kasdelen, blijkt uit onderzoek.

Metazet FormFlex en Meteor Systems hebben onderzoek laten uitvoeren naar de invloed van het gebruik van desinfectiemiddelen op teeltgoten. Bij het door TÜV Rheinland Nederland uitgevoerde onderzoek zijn monsters met een variatie van verschillende coatings en verschillende productiebatches uitgebreid onderzocht, gemeten, getest en uiteindelijk blootgesteld aan een scala aan desinfectiemiddelen, waaronder waterstofperoxide, chloorloog en fluorwaterstofzuur.

Let op concentratie middel en tijdsduur

De conclusie van het onderzoek is dat zolang deze middelen volgens voorschrift worden gebruikt, en tijdig nagespoeld, er geen (zichtbare) schade aan de lak optreedt. Wanneer de materialen echter gedurende langere tijd, of met een hoge concentratie behandeld worden, is hier geen enkel van de geteste materialen tegen bestand. Alle materialen vertonen dan een overeenkomstig schadebeeld.

Pas op voor hardnekkige reiniging

Vooral de laatste jaren ontsmetten telers steeds hardnekkiger, aldus Renko Schuil, account manager bij Metazet FormFlex. Waar 10 tot 15 jaar geleden de teeltgoten nog werden gereinigd met schoon water en een spons, komt nu vaak de hogedrukspuit er al aan te pas. Tel dat op bij alle desinfecterende middelen waarmee de teeltgoten en de kas worden ontsmet. Dit resulteert steeds vaker in meldingen van schade aan de teeltgoten. Vaak wordt dit pas opgemerkt wanneer het te laat is.

Voorkom lakschade aan speciale coating

Teeltgoten bestaan uit een basis van staal, met daarop aan beide zijden een zinklaag en een afwerking met een speciale coating. Vooral deze coating is gevoelig voor de vaak bijtende ontsmettingsproducten. Lakschade is dan het gevolg, waardoor de onderliggende zinklaag en soms zelfs het staal bloot komt te liggen, met alle gevolgen van dien: roestvorming of zelfs stijgende zinkwaarden in het retourwater.

Behandel volgens voorschrift

Een juiste toepassing van desinfectiemiddelen is dus iets om tijdens de teeltwisseling goed aandacht te geven. Het voorschrift is en blijft: ontsmet en reinig altijd volgens de voorgeschreven richtlijnen, en spoel na met water. Bij twijfel eerst advies inwinnen bij de leverancier van het desinfectiemiddel, en het middel eerst testen op een klein deel van het te reinigen/te ontsmetten materiaal, om schade te voorkomen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin