Doorgaan naar artikel

‘Voorjaar heeft resultaat bloemkool sterk gedrukt’

Voor Chris Devroe in Ardooie zit het bloemkoolseizoen er vrijwel op. “We hebben nog wat proefjes met rassen staan, maar verder is het gedaan.”

Eerder dacht de West-Vlaming nog tot zeker de kerst aan het oogsten te zijn. “Ja, dat klopt, maar in november was het door die hoge temperaturen zo groeizaam dat het ineens in een stroomversnelling ging.” Einde week 50 werd daarom de laatste Anique gesneden. “De kwaliteit was nog behoorlijk, wel meer geel blad dan in andere jaren.”

Prijsvorming bleef achter

De prijsvorming bleef achter en begin december was het met de vraag gedaan. Toen schakelde de handel over naar Bretonse en Spaanse bloemkool.” Daarmee was het seizoen voorbij, een seizoen waarop Devroe snel is uitgekeken. “Het is echt geen bijzonder jaar geweest. Het seizoen startte met slechte prijzen, in de zomer trok dat aan en tot en met oktober is het vrij goed geweest, daarna zakte het weer weg. Wij hebben in verhouding vrij veel vroege bloemkool, dat drukt zijn stempel op heel het seizoen. We hebben dat in de loop van het seizoen eigenlijk niet meer kunnen goedmaken.”

Eigen opkweek

Daarom richt hij de blik alweer op 2016. “De vroegste planten tot en met de januari-zaai kweken we zelf op. De planten in 10-centimeter perspot zijn nu al zo’n 7 centimeter hoog. Ze zijn bedoeld om eind februari/begin maart te planten, maar dan zullen we ze in de hand moeten zien te houden. Dat betekent dag en nacht luchten, dat is de enige methode.” De eerste rassen zijn Vivian, Albini en Xenia.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin