Doorgaan naar artikel

Voorfinancieren energiekosten raakt fruitketen

Gestegen koelkosten raken fruitmarkt. - Foto: Manon Bruininga

Gestegen koelkosten raken fruitmarkt. - Foto: Manon Bruininga

Door hoge stroomprijzen vragen energieleveranciers koelhuizen hoge waarborgsommen in fruit en groente. Hoge koelkosten gaan de afzet raken.

De koepel voor koel- en vrieshuizen Nekovri polst haar leden over hoe energiebedrijven eisen stellen om vooraf miljoenen euro waarborgsommen te storten voor gestegen energiecontracten. Dat speelt niet alleen in de energie-intensieve vrieshuizen, maar ook in de koelsector, zegt directeur Davey Gerlings van Nekovri. Hij weet van een koelbedrijf voor fruit dat van € 1 miljoen koelkosten dit jaar naar € 6 miljoen stijgt en volgend jaar naar € 11 miljoen. “Dat heeft consequenties voor de hele keten”, zegt Gerlings. “Deze bedrijven financieren de hogere kosten al voor bij klanten. Er kan niet verwacht worden dat ze dat met waarborgsommen ook doen voor energieleveranciers.”

Koelkosten verstoren fruitmarkt

Dat de koelkosten zo hoog zijn, raakt ook de huidige afzetmarkt voor appels en peren. De vraag is lager door hogere koelkosten. De koelkosten zijn zeker in de eerste maand hoog bij ingeslagen appels en peren, laat handelsplatform Service2Fruit weten. Kopers durven minder risico te nemen. Er worden daardoor grotere volumes op de markt gezet op dit moment.

Oplossing in de maak?

Binnen werkgeversorganisatie VNO-NCW is het probleem van de hoge waarborgsommen besproken. Vanuit andere sectoren als de metaal is daar het probleem ook gesignaleerd. “Voor MKB Nederland is het een nieuw probleem, het is deze week voor het eerst in het overleg genoemd”, zegt Gerlings van de koepel Nekovri. Hij heeft zijn hoop gezet op maatregelen uit Europa. “Ik begreep dat een oplossing uit Brussel op poten wordt gezet tegen het instellen van dergelijke hoge waarborgsommen.”

Het is een klein deel van de oplossing om de klap van de energiecrisis op te vangen van de bedrijven. Een steunpakket voor bedrijven van de Nederlandse overheid moet er in november zijn. Gerlings vreest dat het pakket in Nederland niet voldoende steun bevat en heeft zusterkoepels in andere EU-lidstaten gevraagd naar de steunmaatregelen in die landen. “We willen toch aandringen op een gelijk speelveld in Europa.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin