Doorgaan naar artikel

Voordeel van € 3 miljoen uit onbalans-markt

Foto: Gerard Boonekamp premium

Foto: Gerard Boonekamp

AgroEnergy keert fors meer onbalanspool-voordeel uit aan klanten.

Door een cluster te vormen van telers met een TradePower-contract, maken klanten van AgroEnergy samen gebruik van momenten dat er onbalansprijsverschillen zijn tussen het invoeden en afnemen van elektriciteit. In een grote groep is er meer ongelijktijdigheid, waardoor er meer financieel voordeel te behalen valt.

Groeiend voordeel

Het resultaat wordt jaarlijks naar rato verdeeld onder de klanten die aan dit resultaat hebben bijgedragen. Het exacte aantal klanten maakt AgroEnergy niet bekend, maar het zijn er minder dan 1.000. AgroEnergy keert over het jaar 2022 ruim € 3 miljoen uit aan onbalanspoolvoordeel. Het uitgekeerde bedrag varieert van € 38 tot een paar ton. Maar er zijn ook klanten bij die niets deden op de onbalansmarkt, en dus niets uitgekeerd krijgen.

Het ontstaan van onbalans

Onbalans is het verschil tussen de ingenomen positie en de gerealiseerde afname/productie van elektriciteit per klokkwartier. Tekorten en overschotten die ontstaan door deze onbalans moeten opgevangen worden en hier staat een prijs tegenover: de onbalansprijs. De onbalansprijs voor afname en productie kan in 1 kwartier verschillen. Deze onbalansprijzen worden door Tennet (de landelijk netbeheerder) ingesteld, afhankelijk van de situatie op het net.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin