Doorgaan naar artikel

Vooral supers aangesproken op verspilling

Afbeelding

De EU streeft naar een halvering van voedselverspilling per 2020. Nu gaat jaarlijks nog 90 miljoen ton aan eetbare voeding als afval verloren.

Het is volgens eurocommissaris van gezondheid Tonio Borg van vitaal belang om te werken met alle partijen in de voedselketen om verspilling tegen te gaan zonder in te leveren op voedselveiligheid. Hij zei dit ter gelegenheid van wereldvoedseldag afgelopen woensdag. Borg prees het besluit van België om geen BTW op te heffen op voedsel dat wordt gedoneerd aan de voedselbank en hoopt dat andere lidstaten zullen volgen.In België heeft het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO)onlangs een studie gepubliceerd naar het gedrag van de grootste Belgische supermarkten. Het OIVO prijst de retailers om de efficiëntie van hun systemen. Ook constateert het centrum dat er een goede samenwerking is met voedselbanken, soms zelfs zodanig dat voedsel enkele dagen voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum uit de schappen wordt gehaald.Kritiek is er op promotieacties die zijn gericht om grotere volumes te verkopen. Een aanbieding waarbij 2 stokbroden voor de prijs van 1 worden verkocht, is bijna een garantie voor voedselverspilling bij de consument thuis”, aldus OIVO.

Ook in Nederland worden in eerste instantie de supermarkten aangesproken op dit thema. Woensdag kwam GroenLinks met een initiatief wetsvoorstel waarin supermarkten verplicht openbaar moeten maken wat zij aan voedsel weggooien.

Beheer
WP Admin