Vooral België importeert meer Duitse appels

28-11-2019 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Duitse appels vinden steeds meer hun weg naar direct omliggende EU-landen, al is Duitsland netto vooral een appelimporteur.

Dat blijkt uit cijfers van het Duitse overheidsinstituut BLE over de afgelopen jaren. Zwitserland, Oostenrijk, maar vooral België importeerde steeds meer Duitse appels de laatste jaren. Dat ging ten koste van uitvoer naar noordelijker buurlanden als Denemarken, Zweden en Finland, maar vooral ook Estland, Letland, Kroatië en Litouwen.

Duitsland heeft geen grote appelexport en de oorzaak van de duidelijke exportverschuiving is niet duidelijk. Mogelijk is door de opkomst van clubrassen samen met Duitse winkelketens commercieel ingesprongen op de buitenlandse groei van deze ketens.


Lees verder onder de grafiek.

Export naar Zwitserland

De totale uitvoerwaarde van Duitse appels is gemiddeld circa € 65 miljoen per jaar, al was dat in 2018 duidelijk lager (€ 52 miljoen). Toch is een duidelijke verschuiving gaande in de uitvoer. Naar Zwitserland is de uitvoer gestegen van minder dan een half miljoen euro exportwaarde in 2014 naar € 3,3 miljoen in 2018. Eenzelfde orde van groei is er ook in de uitvoer naar België.

De uitvoer naar verre bestemmingen in Azië is zeer beperkt. Het Duitse conglomeraat BayWa heeft met handelsbedrijven in Duitsland en Nieuw-Zeeland dus geen grote exportstroom op gang gebracht.

Nederlands marktaandeel 3%

De Duitse groothandel verkoopt in week 47 vooral Duitse appels (62%). Nederland heeft na Italië en Frankrijk een bescheiden rol met een aandeel van 3,2%. Dat is wel meer dan het aandeel van Poolse telers (1,2%). Ook dat valt op te maken uit de cijfers van BLE.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer