Doorgaan naar artikel

‘Voor het eerst teelt met Malling Centenary’

Ruud Elst in Meerle had vorige week dinsdag zijn trayplanten afgedekt tegen de vorst. “Volgende week gaan we ze inpakken”, vertelde hij toen, “de planten zijn al best geel aan het worden.”

Elst schrijft dit laatste gedeeltelijk toe aan een eerste vorstgolfje, dat zich zowat een maand eerder al aandiende. “We hadden de planten toen niet afgedekt, Ik heb het idee dat je dat ziet in de rijpheid ten opzichte van trayvelden die toen wel onder doek lagen.”

Witte trays

De trayplanten zijn begin juli gestekt, en generatief opgekweekt. “Ik heb de indruk dat er voldoende takken in zitten. Ze zijn nodig voor voorjaarsteelten in een koude kas en in een folieserre, en voor een stellingteelt.” Elst maakt voor de trayplantopkweek gebruik van witte trays, daardoor blijven de planten aan de korte kant. “Op zwarte platen schieten de planten gemakkelijker in het loof, zoals wij hier zeggen, dus vegetatiever. De bemesting houden we tot begin september echt rustig.”

Diverse rassen

De teelten onder glas en in de folieserre starten vanaf half februari. Voor het overgrote deel is het ras Elsanta, aangevuld met eveneens zelf opgekweekte trayplanten van het Fresh-Forwardras FF 1602. De stekken van deze planten komen van plantenkwekerij Neessen. “FF 1602 zou de vroegheid hebben van het ras Clery, maar met een wat mooiere vruchtmaat en hogere productie. In vergelijking met Elsanta zou je dan 6 tot 7 dagen kunnen winnen. Dat zou betekenen dat we tussen 15 en 20 april kunnen starten met plukken. Dat zou mooi zijn, want dan kunnen we ook eerder starten met de doordagers. Die gaan we doen met 80% Triumph en met 20% Arabella (beide zijn van Plant Sciences). Arabella zou lekkerder zijn, met mooiere vruchten. Ik denk wel dat de productie van Triumph wat hoger is.”

Malling Centenary

De productie in de vollegrond komt van gekoelde teelten en van augustusplantingen met Elsanta, plus – voor het eerst – met het Malling Centenary. “Ik heb dat ras bij een collega gezien, ik was daar enthousiast over gezien de mooie vruchtvorm, de goede smaak en het ontbreken van kleine aardbeien.” Daarnaast lijkt Malling Centenary wel gevoelig voor Phytophthora cactorum. “We hebben op 3 augustus geplant, daarna viel zo’n 10% van de planten weg. We hebben dat opgevangen met plugplanten. Het komt wel goed, maar omdat die pluggen wat lichter zijn, geeft dat nu een raar beeld.” Hij vervolgt: “we hebben naast 5,5 hectare Elsanta nu 1 hectare Malling Centenary; voorlopig vind ik het nog te gevaarlijk daar een grotere oppervlakte van te telen.”

Veel koude

Elst was vorige week bezig met het aanbrengen van de folie over de al eerder geplaatste tunnelbogen. “Dat doen we liever wat later in het jaar; ik houd ervan dat de planten zoveel mogelijk koude krijgen. Ze zijn nu ook niet afgedekt, het zijn zware planten met veel blad, en ze staan op zwarte folie. Die kunnen wel tegen een stootje.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ruud Elst

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin