Doorgaan naar artikel

‘Voor het eerst jaarrond prei op water’

Voor het eerst jaarrond prei op water premium

Voor het eerst jaarrond prei op water

“Het ziet ernaar uit dat het dit jaar voor het eerst gaat lukken”, vertelt Robert Sandee in Kamperland met gepaste trots. “Je moet niet juichen voordat de beer geschoten is, maar ik denk dat we dit jaar jaarrond prei op water kunnen oogsten.”

Van het beetje nachtvorst dat in Kamperland heerste, is Sandee niet onder de indruk. Mocht het toch nog wat harder gaan vriezen, dan kan hij de tunnel ter bescherming goed dicht maken.

Aanhoudende vraag

De prei die hij in de tweede week van januari uitleverde aan supermarkt Agrimarkt is van goede kwaliteit. “Misschien een beetje aan de dunne kant, maar dat blijft een erfenis die samenhangt met de actieperiode in september/oktober die extra vraag opleverde. In deze tijd van het jaar groeit het gewas niet dusdanig dat ze veel dikker worden. En er blijft vraag, dus ze krijgen ook geen extra tijd om bij te groeien.”

Eenmaal Rudis

De vorige keer aangehaalde eenmalige behandeling met Rudis tegen roest heeft voldaan; er is geen herbehandeling nodig geweest. Ook dit jaar duiken er in de teelt geen andere schimmels op dan de enkele spikjes roest waar in de herfst sprake van was.

Liefst losse planten

De slag om de arm die Sandee nog heeft rond jaarrond telen, hangt ook samen met het voorjaar. “Jaarrond is ook afhankelijk van hoe de nieuwe planten in het voorjaar weggroeien en doorgroeien. In week 8 komen de nieuwe planten. Die regelt PPO Vredepeel voor ons, ik weet dus nu niet of het Spaanse of Marokkaanse planten worden en van welke plantenkweker. Mijn voorkeur gaat uit naar losse planten, omdat die makkelijker planten dan seedlings en omdat ze een schoner (zandvrij) product opleveren.” In overleg met PPO is voor de vroegste plantingen gekozen voor het ras Krypton. Voordat de nieuwe planten in de drijvers komen te staan, worden deze nog schoongemaakt met Biomos, een middel tegen groene aanslag en algen. Een paar dagen na het inspuiten worden de drijvers schoon geveegd.

Auteur: Stan Verstegen

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin