‘Voor extremen gaan we niet investeren’

01-11-2018 | Laatste update op 14-11 | |
Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

“Komende vrijdag snijden we de laatste broccoli van dit seizoen”, geeft Kees Appelman in Andijk op 31 oktober aan. “Dan hebben we nog voor een tot anderhalve week op voorraad in de koelcel en dan is het seizoen echt voorbij.”

Titanum, die maakt zeker dit jaar gemakkelijk zijn ‘ponders’. Het ras haalt ook een heel goed oogstpercentage. De prijs staat wel wat onder druk, want natuurlijk verloopt de herfstteelt niet alleen bij ons goed. Een voordeel is dat we tot aan het einde ‘ponders’ kunnen leveren en dat de handel door de goede kwaliteit ook lang bij het Nederlandse product gebleven is. Natuurlijk schakelen de grotere retailers in de komende weken over op Spaans product, maar dan zijn wij al onze broccoli wel kwijt.”

Hogere productie

Terugblikkend omschrijft Appelman 2018 als een redelijk, maar erg wisselend seizoen. “Gemiddeld halen we een grotere productie per hectare dan in de 2 jaar daarvoor. In 2016 zaten we rond 9,5 ton per hectare, met name door overvloedige neerslag, en vorig jaar kwamen we aan 10 ton. Dit jaar komen we uit op 10,5 ton. Dan heeft het vele beregenen dat we hebben moeten doen toch effect gehad.”

Dit jaar was zo extreem, dat maak je maar een paar keer mee

Weinig ziekten of plagen

In de herfstteelt was nauwelijks sprake van smet, Alternaria of andere ‘beroerdigheid’. Over heel het seizoen bekeken, viel ook de druk van plagen zoals koolmot en koolvlieg of andere insecten erg mee.

Maatregelen op zijn tijd

Met zijn 2 haspels kon Appelman het lange tijd rondzetten, maar op een gegeven moment is er toch ook de haspel van een buurman bollenteler aan te pas moeten komen. “Nee dat betekent voor mij niet dat we nu gaan investeren in een haspel. Dit jaar was zo extreem, dat maak je maar een paar keer mee. Het heeft in mijn ogen daarom weinig zin te gaan investeren om dit soort extremen de baas te kunnen. Toen het in 2016 zo nat was, hebben we ook niet gezegd dat we beter geen broccoli meer konden telen. We nemen het zoals het komt en als het nodig is dan nemen we maatregelen. Zo hebben we dat dit jaar ook gedaan en we zijn er prima doorheen gekomen.”

Voor de herfst zitten er wel wat mooie, nieuwe rassen aan te komen

Rassenkeuze herfstteelt

Het enige dat bij Appelman speelt, is de rassenkeuze voor de herfstteelt. “In het voorjaar hadden we Malibu en Ironman en die laatste hebben we tot aan de herfst geteeld. De noodzaak om daar iets in te veranderen is niet zo groot. Dit jaar hadden we in de herfst Steel en Titanum, maar voor de herfst zitten er wel wat mooie, nieuwe rassen aan te komen. Daar gaan we komend jaar op kleine schaal in ieder geval ervaring mee opdoen.”

Auteur: Stan Verstegen

Appelman
Kees Appelman broccoliteler
Meer over


Beheer