‘Voor elke nieuwe plukker 7 formulieren invullen’

10-09-2019 | Laatste update op 03-08 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Johan van Waes uit het Zeeuwse Schoondijke is druk met de pluk van zijn Conference. Hij startte woensdag 28 augustus en verwacht rond 10 september rond te zijn.

“De kilo’s vallen mee, vooral omdat ze grof zijn uitgegroeid. Dat komt mede omdat we over voldoende zoet druppelwater beschikken. Dat is in Zeeland vaak niet zo”, aldus Van Waes op 5 september. De mooie zomer zorgde in elk geval voor volop suiker. Hij meet bij Conference een brix van 12,5 tot 13. Sweet Sensation hing heel het seizoen een stuk minder, maar hij verwacht door het grof uitgroeien toch nog een productie van 30 ton per hectare.

Mooi doorgekleurd

Na 2 mindere jaren hangt Jonagold Red Prince er erg mooi bij. “De kleuring is in die warme weken wel wat minder geweest. Dan is het een voordeel dat deze wat donkerder mutant toch heel gemakkelijk kleurt.” De grijze hagelnetten zijn dit jaar vooral van nut geweest voor het voorkomen van zonnebrand bij de appels. “Bij een stukje zonder net hebben we wel 20% verbrandde vruchten eraf gedund. Onder grijs net zag je geen zonnebrand en onder een proefstrook met wit net af en toe eentje.”

Aanpak perenbladvlo

Vlak voor de pluk kwam toch weer de perenbladvlo opzetten. “Dat viel me wat tegen, want ik zag toch volop oorwormen. Met een bespuiting met Siltac, dat geen residu geeft, hebben we het weer onder controle gekregen.” Dit seizoen was voor Van Waes het eerste seizoen dat hij geen Vertimec tegen perenbladvlo gebruikte, maar met bespuitingen met vroeg Surround, Dithane en Atilla het veel meer op een biologische manier aanpakte. “Vertimec is toch wat breder werkend. Ik wilde vooral meer oorwormen in de boomgaard.”

Administratieve rompslomp

Iets wat hem echt frustreert is alle administratie rond de pluk. “Ik ben tevreden over mijn vaste ploeg Poolse plukkers. Die zorgen er ook voor dat er bij wat verloop weer nieuwe plukkers komen. Ze overnachten in flexhotels op ons bedrijf. Het pijnpunt is dat ik echt voor elke plukker bij de start 7 formulieren moet invullen, die getekend moeten worden. Dat in de drukste periode van het jaar en binnen 5 dagen, en met de wetenschap dat er ook nog zaken als Sofi-nummers regelen, urenstaatjes en Global Gap volgen. Dat kan je echt niet maken.”

Auteur: Wouter van Teeffelen

van Waes
Johan van Waes fruitteler
Meer over


Beheer