Doorgaan naar artikel

Voedselbanken en telers zetten in op Verspunt

Voedselbanken Nederland wil binnen een halfjaar Verspunt Westland realiseren. Vijf grote partijen hebben al hun overschotten toegezegd.

Er is nu nog niets. Geen hal, geen vrijwilligers en geen groente. Maar nog voor het einde van de zomer hoopt Voedselbanken Nederland de ruimte en de mankracht bijeen te hebben om de overschotten van telersverenigingen Door en Harvest House en handelsbedrijven Total Produce, Cool Fresh en waarschijnlijk ook Nature’s Pride te kunnen innemen. Andere bedrijven die overschotten willen doneren, te beginnen met een pallet, kunnen er dan ook terecht.

Eerst regionaal dan landelijk

Verspunt Westland zal eerst nog regionaal werken voor de voedselbanken in de regio’s Haaglanden en Rijnmond. Maar op termijn breidt zich dat wellicht uit naar landelijke distributie van groente naar de 8 regionale afdelingen van Voedselbanken Nederland. “Uw aanbod bepaalt de reikwijdte van dit initiatief”, zegt Tom Hillemans, vice-voorzitter van Voedselbanken Nederland.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Hillemans deed gisteren in Monster een oproep naar bedrijven in het Westland om mee te doen aan het project. Op een door Koppert Cress, LTO Glaskracht Nederland en GroentenFruit Huis belegde middag ging het over hoe de tuinbouw beter met de voedselbanken kan samenwerken in het ter beschikking stellen van overschotten groente. “Tuinders willen graag hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen”, stelt Richard Schouten van GroentenFruit Huis. Maar de bedrijven zitten nu nog veelal met praktische vragen over wat, wanneer en hoeveel ze kwijt kunnen. Daar kan Verspunt Westland duidelijkheid in brengen.

Bestaande afspraken voortzetten

The Greenery en Bakker Barendrecht staan niet in het lijstje van 5 ‘leveranciers’ aan Verspunt Westland. “Met partijen waarmee al lopende afspraken zijn, gaan we door op dezelfde voet”, zegt Elianne Leeffers van Voedselbanken Nederland. “Het gaat ons erom méér verse groente binnen te krijgen, niet zozeer om stromen verleggen.”

LNV-minister Carola Schouten zegde maandag 26 maart bij Koppert Cress toe belemmerende regels te willen wegnemen om van Verpunt Westland een succes te maken. - Foto: Ton van der Scheer

LNV-minister Carola Schouten zegde maandag 26 maart bij Koppert Cress toe belemmerende regels te willen wegnemen om van Verpunt Westland een succes te maken. – Foto: Ton van der Scheer

Landbouwminister Carola Schouten zegde op de bijeenkomst toe dat de tuinders en de voedselbanken ook altijd een beroep op haar mochten doen. “Wat de overheid kán bijdragen, dat wil ik ook heel graag bijdragen. Als er in wet- en regelgeving belemmeringen zijn die dit initiatief in de weg staan, wil ik kijken hoe we die kunnen wegnemen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin