Doorgaan naar artikel

Voedselagentschap waarschuwt voor oosterse fruitvlieg

Het Belgische federaal voedselagentschap (FAVV) waarschuwt voor de oosterse fruitvlieg (Bactrocera dorsalis). Dit kleine zwart-gele insect kan hele fruit- en groenteteelten vernietigen.

De Bactrocera dorsalis ofwel de oosterse fruitvlieg behoort tot dezelfde familie als boorvliegen en is ongeveer even groot. De larven van de kleine bij-achtige vlieg kunnen het vruchtvlees van fruit aantasten waardoor de oogst ongeschikt wordt voor consumptie. Het beestje komt oorspronkelijk uit tropische landen en is al sporadisch gesignaleerd in onder meer Frankrijk en Italië. Maar onlangs is de fruitvlieg aangetroffen op een fruitmarkt in Antwerpen. Naar aanleiding daarvan heeft het FAVV de waakzaamheid verhoogt, meldt vilt.be.

Spotten, signaleren

FAVV roept nu zowel professionele groente- en fruittelers als particulieren op om onmiddellijk het voedselagentschap in te lichten als ze de vlieg denken aan te treffen. Een volwassen oosterse fruitvlieg is tussen 0,8 en 1 cm groot en is te herkennen aan twee gele strepen aan de rand van het borststuk, de zwarte rand van de vleugels en het T-vormige patroon op het achterlijf.

“Na we een melding met foto ontvangen hebben, zullen we nagaan of het inderdaad om Bactrocera dorsalis gaat”, laat FAVV weten. “Indien dit het geval is, zullen we kijken of het gaat over een uitbraak of een alleenstaand exemplaar, die bijvoorbeeld hier terecht is gekomen door de import van gecontamineerd fruit. Indien nodig zal een veiligheidszone worden ingesteld rond de plaats waar het beestje aangetroffen werd.” Het agentschap vraagt voorts om geen fruit en groenten mee te nemen uit verre landen, omdat die mogelijk besmet zijn met de oosterse fruitvlieg.

Meldpunt

Wie denkt een oosterse fruitvlieg gezien te hebben, wordt gevraagd een duidelijke foto op te sturen naar meldpunt@favv.be. Het voedselagentschap vraagt ook om te proberen het vliegje te vangen en te bewaren in een goed afgesloten doosje.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin